Uskoro promocija knjige „Četiri slike traže pisca“

0
Uskoro promocija knjige

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Studio za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju „Teatrolog“ iz Istočnog Novog Sarajeva priprema zbirku priča pod naslovom „Četiri slike traže pisca“ koja bi uskoro trebalo da bude objavljena, potvrdio je za Srnu osnivač studija Zoran Todorović.

Todorović navodi da studio „Teatrolog“ nakon uspješnog prolaska na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske nastavlja sa realizacijom predviđenog plana za naredni period.

„Na osnovu uspješnih radova polaznika studija, priređena je zbirka priča pod naslovom `Četiri slike traže pisca`. Najveći broj bodova u kategoriji novih izdanja je potvrda kvaliteta ovog projekta“, ističe Todorović.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak će biti objavljivanje tih priča u audio- izdanju, u formi radio-drame.

„To će biti svojevrstan pokušaj oživljavanja odavno i neopravdano zapostavljenog medija na našim prostorima. U procesu rada sam se oslonio na teorijski model radio-drame i radio-minijature. Povezao sam znanje stečeno školovanjem sa praktičnim iskustvom u audio-vizuelnoj produkciji da napravim savremeniju formu i svježiji pristup radijskoj formi dramskog djela“, navodi Todorović, koji je teatrolog.

On kaže da će na ovaj način biti ostvarena saradnja „Teatrologa“ i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske kroz formu koja je drugačija od standardne audio-knjige.

Ove godine studio će raditi sa manjim brojem polaznika – trenutno ih je devet, ali će time, kaže Todorović, do izražaja doći pojedinačni kvalitet.

„Jasno je da nas interesuje profesionalizam, koji je imperativ za dalji rad i usavršavanje za zahtjevnije projekte, književne ili produkcijske. Saradnja sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo se nastavlja, ali na ozbiljnijem nivou“, ističe Todorović.

On podsjeće da je u ljeto 2017. godine pokrenut rad Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke, te da je jedan broj polaznika čine i članovi „Teatrologa“ što konceptualno cijelu priču podiže na viši nivo i otvara mogućnost kvalitetnog rada u budućnosti.

„U okviru Dramskog studija aktivna je i `Mala škola glume` za starije osnovce od petog do devetog razreda. Zamisao je da obje starosne grupe funkcionišu uporedo. Starija grupa, koju čine srednjoškolci i studenti već imaju određene zadatke za polovinu ove godine“, navodi Todorović.

On ističe da se repertoar mora graditi planski i u skladu sa mogućnostima glumaca-amatera, te da je u tom smislu neophodno raditi sistematski i redovno, da bi se rezultati pokazali u pravom svijetlu.

Todorović kaže da sa polaznicima rade u prostorijama Dječijeg odjeljenja Matične bibloteke Istočno Sarajevo, što pokazuje da je ova kulturna ustanova prepoznala potencijal projekta.

„Saradnja je odlična pa se nadamo da će `Amaterski dramski studio` pokazati da u našoj opštini postoji nova generacija koja će obnoviti interesovanje za teatar“, naglašava Todorović.

Prvi studio za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju „Teatrolog“ iz Istočnog Novog Sarajeva, koji je sa radom počeo početkom prošle godine, otvoren je za saradnju sa svima koji imaju interesovanje za književnu i pozorišnu umjetnost.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments