Uskoro povoljniji tender za investitore u daljinsko grijanje

0
Uskoro povoljniji tender za investitore u daljinsko grijanje

SOKOLAC – Opština Sokolac će u narednih 15 dana objaviti novi međunarodni tender za javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta „Sistem daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu na Sokocu“, vrijednog 15 miliona KM, nakon što prvi javni poziv nije uspio.

Direktor konsultantske Firme „Ceteor“ /Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj/ iz Sarajeva Dragan Ajanović rekao je Srni da se nastavljaju aktivnosti u vezi sa projektom izgradnje daljinskog grijanja na Sokocu, po principu javno-privatnog partnerstva, na kome se radi već nekoliko godina.

Ajanović je istakao da „Ceteor“ pruža tehničku pomoć u fazi izrade studije i tenderske dokumentacije, uz asistenciju i finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

„Nadamo se da će tender biti uskoro objavljen i da će se pojaviti dovoljan broj ozbiljnih ponuđača jer u opštini Sokolac postoji riješenost i potreba za takvim sistemom grijanja. Sada je sve do nekakve tehničke procedure, da se prvo pokrene postupak objave tendera, a onda i prijavi dovoljn broj ozbiljnih partnera“, kaže Ajanović.

On je naglasio da opština Sokolac ima inicijalno zainteresovane partnere za ovaj projekat, po principu javno-privatnog partnerstva.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da su danas, u prisustvu predstavnika iz konsultanstke Firme „Ceteor“, precizirane pripremne radnje i otklonjeni nedostaci iz prvog poziva.

„Realizacijom ovog projekta Sokolac bi dobio proširenje postojeće Toplane za 5,1 megavat, proširenje kapaciteta proizvodnje toplotne energije za 4,1 megavata i električne energije za jedan megavat. To bi značilo proširenje toplovodne mreže na novih 100.000 metara kvadratnih“, naveo je Bjelica.

On je istakao da je opština Sokolac za projekat „Sistem daljinskog grijanja sa kogeneracijom na biomasu“ dobila saglasnost resornog ministarstva Republike Srpske, kako za projekat daljinskog grijanja, tako i za proizvodnju jednog megavata električne energije, čime projekat postaje prihvatljiviji i „primamljiviji“ za potencijalne investitore.

Bjelica je naglasio da kompletan projekat prati Evropska banka za obnovu i razvoj i da je teško naći kompaniju koja se do sada dugo bavila ovim poslom jer je riječ o novim tehnologijama i načinu rada.

On je dodao da je EBRD to uvidjela nakon analize prvog javnog poziva investitorima da kroz javno-privatno partnerstvo ulažu u daljinsko grijanje na Sokocu, te je zbog toga danas napravljena korekcija u kriterijumima koji će, kako vjeruje Bjelica, biti povoljniji za investitore.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare