Uskoro otvaranje mini – fabrike za proizvodnju led rasvjete

3

Načelnik opštine Pale Boško Jugović najavio je da bi za 20 dana u krugu industrijske zone „Famos-Koran“ trebalo da bude otvorena mini-fabrika za proizvodnju LED rasvjete firme „Vajs lajt“ iz Srbije u kojoj bi bilo zaposleno tridesetak radnika.

Jugović kaže da je riječ je o interesantnom projektu i investitoru koji je izgradio novi objekat u krugu fabrike i time oživio poslovnu zonu „Famosa“ koju je opština nedavno otkupila i postala njen vlasnik.

„Za početak će biti zaposleno 15 ljudi, a taj broj će po tromjesečju biti dopunjavan. To su radnici mašinske i elektrotehničke struke koji će imati određenu obuku“, izjavio je Jugović novinarima prilikom posjete industrijskoj zoni „Famos-Koran“ sa direktorom „Elektrodistribucije“ Pale LJubomirom Mrdom.

Prema njegovim riječima, ova fabrika je primjer da jedan objekat, koji je propadao, može postati respektabilan, urađen u skladu sa najsavremenijim standardima za proizvodnju LED rasvjete.

„Kada je opština Pale postala vlasnik fabrike `Famos` pojavilo se mnogo zainteresovanih, jer im je tako lakše riješiti imovinsko-pravne odnose“, rekao je Jugović, dodajući da je srećan kada vidi da iz korova niče novi objekat.

Nova energana za ekološke Pale

Načelnik paljanske opštine Boško Jugović i direktor „Elektrodistribucije Pale“ LJubomir Mrda posjetili su danas industrijsku zonu „Famos-Koran“ u kojoj će biti izgrađena moderna energana koja će istovremeno proizvoditi toplotnu i električnu energiju, vrijednosti 20 miliona KM.

Mrda je rekao da realizacija novog projekta obuhvata i izmještanje dotrajale Toplane u centru Pala što je u interesu građana koji se godinama bore da riješe problem zagađenja, te će u krugu industrijske zone „Famos“ biti izgrađena moderna energana.

Prema njegovim riječima, ključ za pokretanje ovog postrojenja je bio-masa i dodaje da je to projekat za ekološki čiste Pale, za budući turistički centar Srpske.

„U naredne dvije godine kada ga pustimo u pogon stvoriće se uslovi, osim za grijanje kompletnih Pala i proizvodnju električne energije, i za stvaranje savremenog sportsko-rekreativnog centra, kojem je toplotna energija potrebna“, kaže Mrda.

To je kapitalna investicija u velikom zajedničkom projektu Vlade Republike Srpske, opštine i „Elektrodistribucije Pale“, a tehnički dio je uveliko završen, postoje dobre studije, te ostaje da se završi administrativni dio.

Načelnik Jugović navodi da „Famos“ posjeduje staru kotlovnicu, te da u dogovoru sa „Elektordistribucijom“ i predstavnicima Vlade Srpske zajedno ulaze u poduhvat izgradnje energane.

„Najbitnije je da je riječ o ekološkom projektu“, izjavio je Jugović i naglasio da kada izmjeste dotrajalu Toplanu radnici ne treba da brinu za posao, jer će svi zaposleni preći u novu.

Jugović poručuje da u narednih nekoliko godina moraju biti spremni da riješe ovaj projekat koji se odnosi na stvaranje novog izvora toplotne energije koji bi ujedno grijao Pale i stvorio mogućnost za grijanje bazena u rekreativnim sportskim centrima, jer topla voda koja se koristi za proizvodnju električne energije u toku ljeta treba da se oslobodi i idealna je za ove namjene.

Opština Pale kupila je imovinu preduzeća „Famos-Koran“ sa namjerom da postojeću infrastrukturu ovog industrijskog kompleksa iskoristi za formiranje poslovne zone za investitore u realnom sektoru.

U kupovinu imovine ovog preduzeća opština Pale uložila je milion KM, koliko je za ovaj projekat izdvojila i Vlada Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svakako podržavam svaki napor koji će imati za cilj da se konačno izmjesti to nesretno čudo iz jezgra grada… Ipak, iskoristio bih i ovu priliku i da se obratim načelniku Pala, Gsp. Bosku Jugoviću, te da mu skrenem paznju, ukoliko toga nije svjestan, da je funkciju načelnika preuzeo s obecanjem da ce da štiti svakog gradanina koji živi na teritoriji opštine Pale. U tom smislu zelim da podsjetim gospodina da se mojoj porodici još uvijek ne dopušta slobodan i nesmetan prilaz imovini, koja se nalazi u Univerzitetskoj br. 2. iako za tako nesto nema nikakvog pravnog osnova, a i baraka je odavno srušena. Međutim, kabinet za prostorno planiranje na celu sa gsp. Ćeremiđićem upravo tvrdi suproto,odnosno da neko protiv nekoga vodi sudski spor koji, eto, traje više od 20 godina, mada te svoje tvrdnje ne dokazuju nikakvim dokumentom. Ovakve su tvrdnje, blago rečeno, izmisljotine jednog vrlo opakog covjeka spremnog na najgora zla. Vasa je dužnost, poštovani gospodine, da spriječite bilo kakvu vrstu korupcije i kriminala, naročito onu koja dolazi iz kuce u kojoj ste vi postavljeni za upravitelja, posebno zbog toga to ste i vi vrlo dobro upoznati sa pričom „Baraka“ ; ko ju je gradio, zasto bas tu i… Čitaj dalje »

Neka se ovo sto najavljuju sa toplan sad namjerno pred izbore, ostvari ne u 2 nego 4 godine, gradjani ce biti presrecni.

Ono sto Ljubo najavi, to se i ostvari. Smijali su mu se za HE, pa covjek napravi dvije