Uskoro mogućnost polaganja za diplomu “Delf”

0

FOČA – Ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson rekao je danas u Foči da bi učenici u Republici Srpskoj uskoro mogli imati mogućnost polaganja francuskog jezika za sticanje sertifikata “Delf” – Diplome za učenje francuskog jezika, koju izdaje Ministarstvo prosvjete ove zemlje, a koja omogućava studiranje ili zaposlenje u Francuskoj.
Ruson je naveo da Ambasada Francuske u BiH trenutno sa Republikom Srpskom radi na konvenciji kojom će biti omogućeno učenicima da polažu ispit “Delf”.

“To je duži administrativni proces, ali sam optimista. S obzirom na broj učenika koji u Foči uče francuski jezik, mi želimo da ih ohrabrimo i vjerujem da neće biti nikakvog razloga da im to ne omogućimo”, rekao je Ruson.

On je istakao da je posjetio Srednjoškolski centar Foča da bi odao priznanje ovoj ustanovi, kao i Osnovnoj školi “Sveti Sava” u kojima više od 500 učenika izučava francuski jezik.

“Nama je to veoma važno. Došao sam i zbog toga što u Foču duže nije dolazio francuski ambasador, da odam poštovanje nastavnicima, učenicima, kao i opštini”, naglasio je Ruson.

Direktor Francuskog instituta u BiH Emanuel Murije, koji je zajedno sa ambasadorom posjetio fočanske srednjoškolce, kaže da se učenicima u učenju francuskog jezika može pomoći na više načina.

“Kao što je i ambasador rekao, mi ćemo razmisliti i odlučiti se za jednu od diploma francuskog jezika, bilo da je to `Delf` ili `Dalf` diploma /diploma za napredni nivo poznavanja francuskog jezika/. Gledaćemo na svaki način da u Foči otvorimo centar za ispitivanje”, rekao je Murije.

On je napomenuo i da će Francuski institut, zajedno sa nastavnicima iz Foče, učenike upoznati o mogućnosti studiranja u Francuskoj, jer svake godine francuska Vlada dodjeljuje određeni broj stipendija za studente iz BiH.

Učenik četvrtog razreda fočanske Gimnazije Damjan Stanković kaže da je veoma bitno imati motiv za učenje.

“`Delf` je veoma važan dokument i potvrda za znanje francuskog, koja važi u cijelom svijetu, tako da bi, ako bi bilo omogućeno učenicima da dobiju taj sertifikat, to povećalo njihovu motivaciju i želju za učenje francuskog”, rekao je Stanković.

I učenik trećeg razreda Gimnazije Nenad Lučić priželjkuje da uskoro polaže ispit za dobijanje zvaničnog sertifikata o znanju francuskog jezika.

“Francuski je veoma lijep jezik, koji nam mnogo može značiti. Za engleski jezik, na raznim kursevima, možemo dobiti papir da ga znamo koristiti, dok tu mogućnost za francuski nemamo. Bilo bi veoma važno to omogućiti učenicima”, rekao je Lučić.

Nakon razgovora sa ambasadorom Rusonom, fočanski srednjoškolci su za goste iz francuske Ambasade organizovali kulturno-zabavni program na francuskom jeziku.

Delegacija francuske Ambasade razgovarala je i sa nastavnim osobljem i direktorima Srednjoškolskog centra i Osnovne škole “Sveti Sava”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments