Usječena četiri velika badnjaka

0

FOČA – U zajedničkoj sječi badnjaka, koju tradicionalno organizuju lokalna uprava i Crkvena opština, u Foči su jutros prije svanuća usječena četiri velika badnjaka koja su postavljena ispred dva fočanska hrama, te ispred zgrade opštine i na glavni gradski trg.

Kolona automobila jutros u 6.00 časova krenula je ispred hrama Svetog Save prema Brionima, gdje su prethodnog dana probrani veliki badnjaci.

Uz molitvu i zdravicu usječeno je sveto hrastovo drvo, uz čije će se nalaganje večeras okupiti vjernici.

Sveštenik Miljan Rađenović, koji je sa opštinskim načelnikom za privredu Igorom Ćurčićem predvodio odlazak u sječu badnjaka, istakao je da hrastovo drvo ima višestruku simboliku.

„Plamen badnjaka, prije svega, simbolizuje vatru koju su u Vitlejemu naložili mudraci kada se bogomladenac Hristos rodio. Hrast predstavlja čvrstinu, radost i vedrinu, pa u zimskom periodu i pod snijegom ima na sebi lišće“, rekao je Rađenović.

Ćurčić je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva građana.

Mladen Čolaković iz fočanskog naselja Gornje Polje, gdje će danas biti organizovano zajedničko pečenje božićne pečenice, kaže da mu je drago što je poslije mnogo godina badnje jutro u Foči uljepšao snijeg, koji je upotpunio božićnu atmosferu.

„Baš nam je drago što je pao snijeg, jer kako kažu, koliki je minus i kolika je zima za Božić, toliko su Srbi jaki. Izgleda da ćemo ove godine biti baš jaki“, dodaje Čolaković.

Ispred hrama Svetog Nikole nalaganje badnjaka je u 17.00 časova, a ispred hrama Svetog Save jedan čas kasnije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare