Uručeni ključevi za šest porodica u Istočnom Novom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu danas je šest porodica iz kategorije raseljenih lica i povratnika dobilo ključeve stanova, koji su izgrađeni kroz Projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH, čime je trajno riješeno njihovo stambeno pitanje.

Vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Marko Aćić istakao je da je ukupna vrijednost ove insvesticije oko 400.000 KM, a šest porodica je u okviru koncepta socijalnog stanovanja dobilo smještaj.

Aćić je naglasio da će ovaj projekat preći u vlasništvo opštine Istočno Novo Sarajevo.

On je zahvalio opštini Istočno Novo Sarajevo koja je obezbijedila zemljište i lokacijske uslove, kao i svim donatorima, prije svega EU, i izrazio zadovoljstvo što su kao Republički sekretarijat i Vlada Republike Srpske bili partneri u sprovođenju ovog projekta.

On je najavio da se u narednom periodu nastavlja zacrtana dinamika i u martu i aprilu će već uručiti ključeve za desetine porodica u Banjaluci, Prnjavoru, Bijeljini i Gradišci, do kraja godine biće još završenih objekata, a počeće i izgradnja novih stambenih jedinica.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić zahvalio je šefu Delegacije EU Johanu Zatleru na prisustvu ovoj ceremoniji, koja je najbitnija za one koji su dobili ključeve stanova.

Ćosić je naglasio da je obaveza lokalne zajednice da se bori za socijalnu jednakost i solidarnost među svim ljudima koji žive u njoj.

On je obećao da će opština u naredna dva mjeseca asfaltirati pristupni put ovoj stambenoj jedinici.

Zatler je istakao da temelji EU počivaju na dva važna principa, a to su mir i solidarnost i u skladu sa tim uručeni su ključevi za šest porodica u okviru projekta čija je vrijednost više od 60 milona evra.

Prema njegovim riječima, do kraja programa biće obezbijeđeno ukupno 3.200 stambenih jedinica za izbjeglice, raseljena lica i povratnike.

Zatler je naglasio da mu je zadovoljstvo što je načelnik Ćosić obećao da će završiti i pristupni put koji vodi do ovog objekta.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara DŽevad Mahmutović zahvalio je EU i Zatleru koji svojim prisustvom pokazuje koliko su zainteresovani za ovaj Regionalni stambeni program.

On je naglasio da je ova zgrada, u koju je danas useljeno šest porodica, rezultat ušteda koje su ostvarene tokom realizacije projekta.

„Ovo je jedna od tri zgrade koje su napravljene ušteđenim sredstvima, jer nisu bile prvobitno planirane. Jedna je izgrađena u Prnjavoru, a jedna u Tuzli“, pojasno je Mahmutović.

On je dodao da su od nove godine kroz ovaj stambeni program podijeljeni ključevi za 51 porodicu koja je bila raseljena sve ove godine.

Predstavnik UNHCR-a Lusi Ganje je naglasila da je do danas oko 1.500 korisnika i njihovih porodica potpomognuto kroz Regionalni stambeni program. „Regionalni stambeni program se uzima kao primjer prekogranične saradnje u regionu“, ističe ona.

Đurđa Grahovac zahvalila je Vladi Republike Srpske, načelniku Ćosiću i svim donatorima koji su obezbijedili da danas dobije ključeve stana, jer je sve ove godine bila u kolektivnom smještaju i bila podstanar.

Slađana Perendija, koja je izbjegla iz Visokog u opštinu Istočno Novo Sarajevo, zahvalila je svima koji su zaslužni što je ona danas riješila stambeno pitanje.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare