Uručena rješenja za bespovratna sredstva za 53 boračke porodice

0

ZVORNIK – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas u Zvorniku rješenja za bespovratna novčana sredstva za 53 porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije koji su na konačnoj listi za stambeno zbrinjavanje.

„Ukupna uplaćena vrijednost za ove porodice koje imaju pravo na bespovratna novčana sredstva iznosi oko 381.000 KM“, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon podjele ovih sredstava.

Ističući da se u Zvorniku za boračku populaciju gradi još 37 stambenih jedinica u vrijednosti od oko milion KM, Cvijanovićeva je rekla da se ovim aktivnostima približava završetak humanog projekta na području ove opštine.

Ona je naglasila da svi oni koji se iz bilo kojih razloga nisu našli na ovim spiskovima ili su njihova imena uklonjena iz nekih razloga, imaju pravo da budu zbrinuti od Vlade Republike Srpske kroz redovno zbrinjavanje i dodala da je zadovoljstvo što ovaj projekat nije skinut sa liste prioriteta, nego naprotiv, zadržan je kao prioritet broj jedan, što znači da će biti završen.

„Dok postoji i jedna porodica koja do sada nije stambeno zbrinuta, sigurno će biti zbrinuta od Vlade Republike Srpske“, rekla je Cvijnaovićeva.

Ona je istakla da ne postoji materijalna stvar koja može nadoknaditi gubitak nečijeg života, ali da sve ovo doživljava kao obavezu sistema da sistemski djeluje svugdje tamo gdje je potrebna pomoć.

„Na taj način posmatram ponašanje Vlade Republike Srpske i to je jedna od stvari kojima se predano bavimo i bavili smo se“, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Republike Srpske podsjetila je da je bilo puno izazova u razvoju Republike.

„Biće još puno izazova ispred nas i moramo na njih odgovoriti spremno, kao što smo odgovarali spremno na sve dosadašnje. Bilo je tu svjetske krize, poplava, ali sam ponosna što sam na čelu Vlade koja će zaokružiti ovaj humani projekat stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, koji je 2008. godine započeo tadašnji premijer /Milorad/ Dodik“, rekla je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na kritike opozicije da sve ovo ima veze sa izbornom kampanjom. Cvijanovićeva je rekla da je od 2008. do 2014. godine bilo mnogo izbornih i neizbornih godina.

„Nisu sve parne godine i u neparnim smo rješavali ove probleme i dodjeljivali rješenja, rješavali stambena pitanja, tako ćemo nastaviti sve dok postoji i jedna porodica koja nije zbrinuta“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona se zahvalila načeliniku opštine Zvornik Zoranu Stevanoviću na dobroj saradnji sa Vladom Republike Srpske na ovom i svim drugim pitanjima koja su bila predmet rješavanja.

„Bez čvrste veze između ministarstava i Vlade Republike Srpske u cjelini i lokalne zajednice nije moguće adekvatno rješavati probleme“, ocijenila je Cvijanovićeva.

Stevanović je rekao da se ovim projektom i izgradnjom novih 37 stanova za boračku populaciju praktično zaokružuje stambeno i materijalno zbrinjavanje svih porodica kojima je taj status priznalo resorno ministarstvo prije osam godine.

On je dodao da bi useljenje u nove stanove moglo biti krajem ove ili početkom iduće godine, zavisno od vremenskih prilika koje utiču na građevinsku sezonu.

„Ova Vlada i sve druge vlade Republike Srpske od 2008. godine jako su bile posvećene stambenom zbrinjavanju ove kategorije stanovništva“, rekao je Stevanović i dodao da je do sada izgrađeno ili se gradi oko stotinu stambenih jedinica i uručeno je više od stotinu materijalnih pomoći bespovratnih sredstava porodicama.

On je rekao da su sredstva već uplaćena na račune ovih porodica, a samim tim operativna za upotrebu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare