Uručena donacija i održano predavanje o značaju grčkog jezika

0

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu uručio je danas na Palama dekanu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragi Mastiloviću opremu za pokretanje centra za izučavanje grčkog jezika, a potom održao predavanje o grčkom jeziku kao svjetskoj kulturološkoj baštini.

Papandreu je rekao novinarima da je predavanje povodom 9. februara – Međunarodnog dana grčkog jezika, posvećeno i grčkoj kulturi, te da se njegov današnji dolazak ogleda u dugogodišnjoj saradnji grčke Ambasade i Filozofskog fakulteta na Palama.

„Mi smo ovo prijateljstvo i saradnju sve više potvrdili današnjom donacijom Ambasade Grčke u BiH Filozofskom fakultetu – knjiga na grčkom jeziku, tehničke opreme, računara, projektora. U maju će početi predavanja grčkog jezika za buduće studente koji će pohađati te časove“, naveo je Papandreu.

Prema njegovim riječima, sve će biti rađeno uz pomoć Helenske fondacije za kulturu i države Grčke, a ogledaće se i u mnogim drugim poslovima koje će zajedno sa Filozofskim fakultetom organizovati na naučnom polju.

Papandreu je obećao da će kao ambasador uvijek biti uz Filozofski fakultet Pale i pomagati u unapređivanju zajedničkih odnosa i saradnje s ciljem zbližavanja grčkog i srpskog naroda.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović istakao je da su imali čast da ugoste ambasadora Papandreua povodom obilježavanja Međunarodnog dana grčkog jezika, te ukazao na istorijsko prijateljstvo grčkog i srpskog naroda.

Mastilović je dodao da su danas dobili donaciju knjiga i opreme za grčki centar koji će Filozofski fakultet Pale svečano otvoriti u maju i u kojem će biti izučavan grčki jezik, istorija i kultura.

„Nadamo se da ćemo biti u prilici da u maju, ukoliko nam epidemiološke prilike dozvole, otvorimo centar za izučavanje grčkog jezika na svečaniji način“, istakao je Mastilović.

Prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu na Palama Vladan Bartula naveo je da postoji zainteresovanost studenata za učenje grčkog jezika, te da su to neki uradili individualno pohađajući kurseve, a neki odlazeći u Grčku.

Bartula je naglasio da je grčki jezik u osvnovi svih evropskih jezika i kulture, tako da bi njegovo proučavanje unaprijedilo i poznavanje drugih oblasti.

Današnje predavanje o značaju grčkog jezika organizovano je za predstavnike duhovnog, društveno-političkog i univerzitetsko-naučnog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare