Uručen sadni materijal za četiri porodice na Sokocu

0

SOKOLAC – Predstavnici Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo podijelili su danas pakete sadnog materijala za plasteničku proizvodnju vrijednosti od po 70 KM za četiri poljoprivredna domaćinstva na Sokocu, rekla je vršilac dužnosti direktora ovog fonda Ivana Novaković.

Ona je naglasila da je u paketima 40 sadnica hibrida paprike i paradajza visoke rodnosti za plastenike od 50 metara kvadratnih i da su podijeljeni porodicama koje su se prijavile na javni poziv objavljen početkom aprila.

Prema njenim riječima, ovo je samo jedan od vidova pomoći porodicama koje su ugrožene situacijom izazvanom virusom korona.

„Danas smo završili podjelu sadnog materijala za svih šest gradskih opština za 80 porodica, a vrijednost ovog projekta zajedno sa 180 paketa sjemenskog krompira i luka koji smo podijelili prije 15 dana iznosi 17.000 KM“, navela je Novakovićeva.

Ona je istakla da je podjela sjemenskog i sadnog materijala za ovogodišnju proljećnu sjetvu, u situaciji nastaloj širenjem virusa korona, prvi projekat koji je realizovao ovaj fond s ciljem da mali poljoprivredni proizvođači povećaju sjetvene površine.

„Objavili smo pravilnike za podsticaje individualnim poljoprivrednim proizvođačima i pčelarima, te planirali javne pozive za podsticaje za zadruge, udruženja i pijace na području šest gradskih opština“, najavila je Novakovićeva.

Ona je naglasila da je Agrarni fond iz budžeta grada Istočno Sarajevo za ove projekte obezbijedio 100.000 KM za ovu godinu.

Novakovićeva je dodala da je podjela sjemenskog i sadnog materijala obavljena prema projektu Štaba za vanredne situacije grada Istočno Sarajevo.

Agrarni fond Istočnog Sarajeva osnovan je u aprilu 2019. godine i trenutno ima tri zaposlena, a njegov cilj je da pomogne razvoju poljoprivredne proizvodnje na području šest gradskih opština.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare