Uroš Petrović na „Art vikendu“

0

Književnik iz Beograda Uroš Petrović predstavio se u petak paljanskoj publici pričama i društvenim igrama koje „tjeraju mozak na razmišljanje“.

U okviru Art vikenda, koji organizuje Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/, Petrović je ovaj književni susret počeo predstavljanjem knjiga, a onda je sve „okrenuo naopačke“, jer, kako kaže, zabavljaju ga stvari koje zabavljaju i druge, a to je kad nešto iskoči iz šina i izađe iz uobičajenog.

Publiku je animirao pričama za rješavanje i društvenim igrama, uključujući ih u traženje odgovora.

„Ispalo je kao da namjerno pravim neke inovacije u književnosti i ostalim stvarima kojima se bavim, mada ništa nisam uradio namjerno, samo pišem knjige koje me zabavljaju i kakve bi volio da su postojale kada sam bio dijete“, rekao je Petrović.

Petrović kaže da piše knjige koje iznenade i njega, ali i čitaoce, ne namjerno, već zato što ga to zabavlja.

„Uspostavilo se da je to zarazno, pa se prenese i na one koji čitaju“, rekao je on.

Predsjednik ULJUP-a Goran Šinik rekao je da je ovaj tradicionalni Art vikend koji se održava u novembru, iz sfere umjetnosti prešao u sferu nauke, pameti i umjetnosti.

„Gost nam je specifičan čovjek koji kotira u svijetu kao četvrti najpametniji čovjek, nakon što je svojevremeno na testiranju Mense osvojio četvrto mjesto u svijetu“, napomeno je on.

Ocijenjujući Petrovića kao specifičnu, osebujenu ličnost koja zadire u sve sfere umjetnosti i nauke, Šinik je večerašnje družnje nazvao „književno veče na jedan vrlo specifičan način“.

Art vikend otvoren je izložbom slika sa likovne kolonije u organizaciji ovog udruženja, održane u julu ove godine.

Uroš Petrović je autor romana fantastike, romana u zagonetkama i zagonetnih priča. Karakterističan je po inovativnom pristupu književnosti za djecu i mlade.

Dobitnik je velikog broja nagrada iz oblasti književnosti i fotografije. Objavljivao je priče, članke, pjesme, ilustracije i fotografije u većem broju ljetopisa, dnevnih novina, časopisa i antologija.

Od 2008. do 2013. godine bio je predsjednik Mense Srbija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare