Urađeni važni projekti

0

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić ističe da su, uz pomoć Vlade Republike Srpske, donatora i građana, urađeni mnogi projekti od interesa za ovu lokalnu zajednicu, poput završetka Sportsko-poslovnog centra „Peki“ Pale, u čiju je izgradnju uloženo više od 11 miliona maraka.

Savić je u intervjuu SRNI pojasnio da je Vlada Republike Srpske pomogla završetak izgradnje sportske dvorane sa 1,5 miliona KM, dok je grad Istočno Sarajevo uložio 3,7 miliona, opština Pale 1,5 miliona maraka iz svog budžeta, a četiri miliona su kreditna sredstva.

„Sportska dvorana je kruna ovogodišnjeg rada“, rekao je Savić i dodao da su na svečano otvaranje u ponedjeljak, 27. avgusta, pozvani zvaničnici Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i Pala.

Od značaja za Pale je i realizacija programa Vlade Republike Srpske o izgradnji šestosjeda u Vrhprači i garaže na Jahorini što će poboljšati turističku ponudu.

I hoteli „Vučko“ i „Termag“ na Jahorini proširiju svoje kapacitete, a firma „Majneks“ uspješno izvodi radove na gondoli Pale – Jahorina.

Najviše je urađeno na eksproprijaciji nekretnina, na izradi planske i tehničke dokumentacije, a u saradnji sa građanima urađeni su mnogi projekti – igralište u Prači, asfaltiranje puta u Mokrom, izgradnja javne rasvjete u Jahorinskom potoku i u Jelovcima.

Savić je naglasio da su određeni projekti realizovani od prodaje šumskih drvnih sortimenata, ističući da Šumarstvo ne uplaćuje redovno predviđena sredstva i duguje oko 300.000 KM.

On je naglasio da je izvršena i rekonstrukcija lokalnih puteva, a u saradnji sa UNDP-om urađena je elektroenergetska mreža u selu Gornja Vinča.

Savić je podsjetio da je ove godine za čišćenje snijega potrošeno pet puta više sredstva od planiranih, jer Pale kao turistička opština mora da ima očišćenje puteve.

Pale su „grad mladosti, sporta, univerzitetski i otvoreni grad, zbog čega je završena i zgrada Ekonomskog fakulteta, a studenti će ovu školsku godinu početi u novoj zgradi“. Do kraja ove godine trebao bi biti završen i tunel Stambulčić.

Savić navodi da je iz donatorskih sredstava u iznosu od oko 150.000 KM sa regijom Pijemont iz Italije urađena pješačka staza prema pećini Orlovača, te zaštitna mreža i izgrađen objekat za prihvat turista i prodaju karata.

Prekogranična saradnja sa opštinom Čajetina u Srbiji rezultirala je izgradnjom biciklističke staze na lokalitetu Dvorišta na Jahorini. Sa Fudbalskim klubom „Partizan“ i opštinom Čajetina kreću se u realizaciju projekta rekonstrukcije stadiona u Palama.

Savić je podsjetio da je i Ambasada Češke pomogla sanaciju korita rijeke Miljacke, a za pokrivanje Ruske crkve u Mokrom izdvojeno je 10.000 KM. Do kraja godine bi trebala biti pokrivena i crkva Svetog Arhangela u Palama.

Provedena je i tenderska procedura za izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Srbija“ koju finansira Ministarstvo prosvjete Srbije uz organizaciju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Govoreći o planovima za naredni period Savić je istakao da je prioritet projekat daljinskog grijanja Pala – potpisan je ugovor sa Evropskom investicionom bankom za obnovu i razvoj koja je donijela odluka da za ovaj projekat izdvoji četiri miliona i 550.000 evra donatorskih sredstava za izradu studije i projekata.

Savić je naglasio da je to ekološki projekat koji je veoma značajan za opštinu Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare