Upravni odbor i menadžment protiv nezakonitog djelovanja sudije

0
Upravni odbor i menadžment protiv nezakonitog djelovanja sudije

ZVORNIK – Menadžment kompanije „Alumina“ iz Zvornika uputio je pismo institucijama Republike Srpske u kojim ih obavještava da se novim rješenjem Osnovnog suda u Zvorniku određuje izvršenje na oko 122 miliona KM u korist fočanske firme „Pavgord“ protiv Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i to prodajom udjela u „Alumini“ da bi se namirilo potraživanje „Pavgorda“ kao pravnog sljedbenika litvanske Ukio banke.

Rješenje o izvršenju Osnovnog suda u Zvorniku protiv „Alumine“ stiglo je na protokol „Alumine“ i „Birča“ u petak, 30. marta, nakon čega je menadžment kompanije „Alumina“ uputio pismo predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Vlade RSrpske, resornim ministarstvima, pravobraniocu Republike Srpske, nadležnom tužilaštvu i Upravi kriminalističke policije, obavještavajući ih o sadržaju sudskog rješenja.

Menadžment „Alumine“ u pismu, koje je danas predstavljeno na konferenciji za novinare, navodi da je primljeno rješenje o izvršenju vrh nezakonitog djelovanja sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović protiv koje je ova kompanija podnijela nekoliko krivičnih prijava za prošlogodišnju blokadu računa „Alumine“.

U pismu se navodi da najnovijim rješenjem sudija Todorović vodi izvršni postupak protiv društva u stečaju, a u korist lica koje nije povjerilac ili imalac zaloga, iako postoji pravosnažna presuda da predmetno potraživanje ne postoji po zalozima koje ne postoje po osnovu pravosnažne presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

„Na ovaj način, a po osnovu nepostojećeg potraživanja i nepostojećeg zaloga, ‘Pavgord’ uz pomoć sudije Todorović pokušava da se naplati prodajom ‘Alumine'“, navodi se u pismu i dodaje da će ovi postupci suda u Zvorniku ući u anale pravosuđa kao najprljaviji postupci zvanične institucije.

U pismu se naglašava da je „Alumina“ uredno obavijestila sudiju Todorović o svim ovim činjenicama, te da će, uprkos ovom najnovijem pokušaju naplate, odnosno paralelno s njim, grupa lokalnih moćnika u toku ovog mjeseca ponovo blokirati račun „Alumine“.

„Želimo da vas unaprijed obavijestimo o ovim kontroverznim radnjama, te tražimo pomoć institucija Republike Srpske, a najprije organa krivičnog gonjenja, kako bi se konačno procesuirali organizatori i izvršioci teških krivičnih djela protiv ‘Alumine’, ‘Birča’, a time i Republike Srpske“, kaže se u pismu.

Upravni odbor i menadžment „Alumine“ danas je, povodom najnovijeg rješenja o izvršenju zvorničkog Osnovnog suda, podržao pismo upućeno institucijama Republike Srpske, navodeći da je posljednje rješenje o izvršenju zvorničkog suda dokaz teških zloupotreba sudijskih ovlašćenja u korist kriminogene grupe, a na štetu „Birča“, „Alumine“ i Republike Srpske.

„Očigledno ignorisanje ranije pravosnažne presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, o nepostojanju potraživanja i zaloga Ukio banke, kao i nemogućnost vođenja izvršenja protiv ‘Birča’ kao firme u stečaju, zvornički sud pokazuje bezobzirnost i odsutnost zakonitog postupanja u jednoj zvaničnoj instituciji“, zaključak je Upravnog odbora i menadžmenta „Alumine“.

Upravni odbor i menadžment „Alumine“ postavlja javno pitanje svim tužilaštvima u Republici Srpskoj i BiH u kom su statusu silne istrage koje se navodno vode protiv Litvanaca i domaćih pomagača iz fabrike koji su iz „Alumine“ i „Birča“ iznijeli više od milijardu KM.

Upravni odbor i menadžment „Alumine“ pita da li je moguće da se pravni sljedbenici istih tih Litvanaca naplaćuju na imovini „Alumine“ i „Birča“ i da li je ovo legalizacija kriminala teškog milijardu KM koju čini Osnovni sud u Zvorniku.

„Ukoliko se pod hitno ne otklone ove kriminalne radnje i procesuiraju odgovorni, zaposleni u fabrici ‘Alumina’ i kompanije ‘Boksit’ iz Milića, kao i njihovi članovi porodica, odnosno oko 10.000 lica, preduzeće sve mjere koje stoje na raspolaganju s ciljem očuvanja svojih životnih interesa“, navodi se u zaključcima.

Iz Upravnog odbora i menadžmenta „Alumine“ ističu da je za očekivati da se zaposlenim pridruže hiljade drugih, prije svega sa područja regije Birač, koji su poslovno vezani za ova dva kambinata. „U tom slučaju, organi upravljanja i sindikati neće snositi odgovornost za štetu koja može da nastane ovim povodom“, poručuju iz Upravnog odbora i menadžmenta „Alumine“.

Rukovodstvo „Alumine“ traži od predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade Srpske, ministara pravde i unutrašnjih poslova, načelnika Uprave kriminalističke policije i pravobranioca Republike Srpske hitan sastanak u fabrici „Alumina“ s ciljem otklanjanja, sankcionisanja i javne osude svih nečasnih radnji i samovolje pojedinaca u Zvorniku.

Zaključci su doneseni danas na sastanku Upravnog odbora i menadžmenta kompanije „Alumina“, kojem su prisustvovali predsjednik kompanije „Boksit“ predstavnici Sindikata i stečajni upravnik fabrike glinice „Birač“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments