Upisnu politiku kreirati sa potrebama tržišta rada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Cilj stručnih rasprava o upisnoj politici je da se upisna politika u Republici Srpskoj kreira u skladu sa potrebama tržišta rada, rekla je danas u Istočnom Sarajevu vršilac dužnosti pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić.

Pejićeva je navela da je ovo treća stručna rasprava o upisnoj politici posvećena prirodnim, tehničkim, inženjerskim i poljoprivrednim naukama, da je prva održana u Banjaluci, gdje se govorilo o medicinskim i zdravstvenim naukama, dok je druga – u Bijeljini bila posvećena humanističkim i društvenim naukama.

Ona je naglasila da o tom pitanju resorno ministarstvo obavlja konsultacije sa visokoškolskim ustanovama, predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, Sindikata, Privredne komore i drugim društvenim partneriima.

“Tokom ovih stručnih rasprava najčešće primjedbe su na plan upisa, jer jedni smatraju da se previše studenata upisuje na humanističke i društvene nauke, dok oni koji upisuju na studijske programe iz ovih nauka smatraju da je neophodno i dalje vršiti upis na ove studijske programe i ostaviti isti broj studenata”, rekla je Pejićeva.

Prema njenim riječima, stanje na Zavodu za zapošljavanje nije dobro i posao trenutno mogu dobiti studenti koji završe inženjerstvo, elektrotehniku, geodeziju, profesori matematike i fizike, a sve ostale nauke trenutno teže dolaze do posla.

Ona je naglasila da Ministartvo prosvjete daje prioritet deficitarnim naukama, a to su prirodne i tehničke nauke, i finansira studente koji se upišu na te studijske programe.

Izvršni direktor za poslove posredovanja i aktivnih mjera zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Srpske Snežana Borovčanin istakla je da se posebno treba voditi računa o upisnoj politici i planiranju kadrova.

“Od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se oko 13.000 lica sa visokom stručnom spremom, od kojih su najbrojniji diplomirani ekonomisti i finansijski radnici, negdje oko 3.600, kao i diplomirani pravnici”, istakla je Borovčanin.

Ona je naglasila da je evidentiran i veliki broj lica u određenim nastavnim grupama koja se sporije zapošljavaju, a to su profesori fiskulture, razredne nastave, geografije.

Prema njenim riječima, pored ovakvih rasprava i saradnje sa Ministarstvom prosvjete i kulture veoma je važno i informisanje učenika koji se opredjeljuju za buduće zanimanje.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica istakao je da je Unija uključena u sve aktivnosti kada je riječ o upisnoj politici i da su najveći problem privatni fakulteti, “koji upisuju kako hoće i koliko hoće studenata”.

“Privatne visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj kreiraju upisnu politiku na njima svojstven način i oni su ti koji je ugrožavaju”, rekao je Govedarica i dodao da je na mnogim studijskim programima na javnim fakultetima došlo do hiperprodukcije kadrova, što tržište rada ne može da podnese, dok nema matematičara i sličnih profila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments