Uobičajen broj oboljelih od gripa

0

Na području grada Istočno Sarajevo nije povećan broj pacijenata oboljelih od gripa, potvrđeno je Srni u zdravstvenim ustanovama na ovom području. Doktor Mlađenka Dragaš rekla je Srni da se u Domu zdravlja u Palama javljaju pacijenti sa virozama, da ima poneka komplikacija upale pluća, pa i gripa koja jenjava.

„Pacijenti se žale na glavobolju, opštu slabost, začepljen nos, bolove u kostima, ali imam osjećaj da je grip počeo da jenjava. Preporuka je uzimanje mnogo toplih napitaka sa Ce-vitaminom, dosta svježeg voća i povrća, te obavezno svakodnevno provjetravanje prostorija“, navela je Dragaševa.

Ona je poručila starijim i hroničnim bolesnicima da izbjegavaju mjesta masovnih okupljanja kako bi izbjegli dodatne zdravstvene probleme.

„Ima mnogo školske djece koja su virozna i kod koje su simptomi kao kod starijih, ali djeca to mnogo bolje podnose i brže se oporave“, istakla je Dragaševa.

U Hitnoj pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo, prema riječima doktora Stefana Pejičića, stanje po pitanju oboljelih od gripa je uobičajeno. On je demantovao glasine „da grip hara na ovom području“.

Rukovodilac Regionalnog centra Istočno Sarajevo Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske Davorka Blagojević napomenula je da je u Sarajevsko-romanijskoj regiji registrovan veći broj oboljelih od respiratornih infekcija koje su slične gripu, a da su od početka godine do danas dobili samo četiri prijave ove bolesti.

„Od početka praćenja sezone, registrovana su 31.183 akutne respiratorne infekcije, 9.824 oboljenja sličnih gripu i četiri prijave gripa koje smo dobili od domova zdravlja“, precizirala je Blagojevićka.

Portparol Bolnice Istočno Sarajevo Dalibor Bošković kaže da su na odjeljenju pulmologije, zbog komplikacije gripe hospitalizovana dva plućna bolesnika koja su, nakon sedam dana, puštena kući.

Bošković je naveo da je broj pregleda na pedijatriji povećan, ali da nijedno dijete nije hospitalizovano.

On je potvrdio da su posjete Bolnici u Istočnom Sarajevu i dalje zabranjene.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments