Univerziteti u Istočnon Sarajevu i Lomonosov potpisaće sporazum

0

ISTOČNO SARAJEVO – Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu /UIS/, predvođena rektorom Mitrom Novakovićem, otputovaće danas, u Moskvu, gdje će sa rukovodstvom Univerziteta M.V. Lomonosov, najvećeg, najstarijeg i najprestižnijeg u Rusiji, potpisati Sporazum o međuuniverzitetskoj saradnji.

U sporazumu, koji će biti potpisan na period od pet godina, navodi se da je uspostavljanje saradnje u obrazovnoj, naučnoj i kulturnoj djelatnosti od velikog značaja za oba univerziteta, kao i da će doprinijeti ekonomskom i socijalnom napretku dvije zemlje.

U dokumentu se navodi da će Sporazum omogućiti institucionalnu razmjenu studenata, nastavnika i istraživača, te promovisati zajedničko učešće u različitim bilateralnim i multilateralnim istraživačkim i razvojnim projektima i programima.

Ovaj sporazum će omogućiti saradnju i zajedničko učešće dva univerziteta u organizaciji naučnih konferencija, seminara i trening–programa za istraživače i tehničko osoblje, saradnju u procesu konsultantske i tehničke pomoći i transfera tehnologija preduzećima i drugim zainteresovanim klijentima na tržištu, međusobnu razmjenu knjiga, publikacija i drugog istraživačkog i tehničkog materijala.

U delegaciji UIS-a, koja u Moskvu putuje na poziv rektora Univerziteta Lomonosov Viktora Antonoviča Sadovničija, biće i Mirjana Vuković i Milenko Pikula, profesori sa Filozofskog fakulteta UIS-a, saopšteno je iz Rektorata UIS-a.

Ruski državni univerzitet M.V.Lomonosov, čiji je rektor ujedno i potpredsjednik ruske Akademije nauka, osnovan je 1755. godine i po značaju i prestižu mjeri se sa univerzitetima Oksford i Kembridž u Velikoj Britaniji, te Harvard i Jejl u SAD.

Na Lomonosovu, koji nosi ime svog osnivača Mihaila Vasiljeviča Lomonosova, ruskog pisca i erudite, studira više od 40.000 studenata, oko 7.000 postdiplomaca i više od 5.000 studenata koji pohađaju specijalističke studije.

Na tom univerzitetu svake godine obrazuje se i oko 4.000 stranih studenata i postiplomaca iz više od 80 zemalja svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments