Uništene dvije topovske granate

0

MILIĆI – Pripadnici Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Republičke uprave civilne zaštite iz Istočnog Sarajeva danas su u rejonu sela Skugrići u opštini Milići uništili dvije neeksplodirane haubičke granate zaostale iz proteklog rata.
Granate su pronašli mještani prilikom čišćenja livade, te odmah pozvali pripadnike milićke Policijske stanice. Mještanin Hajrudin Avdić granate je lično prenio sa mjesta gdje su pronađene na lokaciju pored seoskog puta.

„Znao sam da su neke naprave, ali ne i da je riječ o topovskim granatama. Sreća da smo ih našli, jer se moglo desiti da ljudi zapale livadu pa da vatra zahvati i granate. Mogao je neko poginuti“, rekao je Avdić.

Alarmirana je odmah Služba za zaštitu i spašavanje u Milićima, koja je o pronalasku neesplodiranih granata obavijestila Republičku upravu civilne zaštite.

Na mjesto gdje su odložene granate stigli su članovi Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Republičke uprave civilne zaštite, koji su procijenili da se granate ne mogu transportovati, već da se moraju uništiti na licu mjesta.

Glavni operativac za protivminske akcije u Upravi Milovoje Radić rekao je Srni da je danas sprovedena akcija neutralizacije dvije granate, kalibra 122 milimetra, zaostale iz proteklog rata.

Radić je objasnio da su granate ispaljene iz takozvane „gvozdike“ transportera.

„Riječ je o veoma opasanim ubojnim sredstvima, jer se u njima nalazi razorni eksploziv heksogen. Obavili smo razbijanje granata, da ne bi ekplodirale i proizvele štetu. Akcija je uspješno završena“, rekao je Radić.

U današnjoj akciji u Skugrićima, kao logistička podrška i radi obezbjeđenja područja, učestvovali su i timovi milićkog Doma zdravlja, Teritorijalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Milići.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare