UNICEF nagradio program zdrave ishrane u fočanskom vrtiću

0

FOČA – Direktor vrtića „Čika Jova Zmaj“ iz Foče Slađana Vladičić dobitnik je nagrade Unicefa BiH za uvođenje programa zdrave ishrane koji se u ovoj predškolskoj ustanovi primjenjuje dvije godine.
U fočanskom vrtiću djeca su rekla ne slatkišima, čipsu i industrijskoj hrani, a u maloj bašti uzgajaju povrće i učestvuju u pripremanju zdravih i ukusnih obroka.

„Jelovnik smo revidirali izbacujući iz upotrebe namirnice kao što su viršla i salama, a uveli smo nove, poput heljde. Pravimo i projice sa domaćim namazima“, rekla je Vladičićeva.

Ona je dodala da im je sada mnogo lakše jer su dobili knjigu „Standardi zdrave ishrane“, koju je izdao Institut za javno zdravstvo u kojoj je mnogo recepata koje primjenjuju i koje će uvesti u jelovnik.

U ovoj predškolskoj ustanovi prekinuta je praksa proslave rođendana sa tortama i kolačima, koje roditelji donose od kuće. Umjesto toga djeca prave torte od kartona, a servira im se lijepo dekorisano voće.

„Najvažnije je da su djeca počela da jedu voće i povrće u većim količinama, na šta smo ponosni“, istakla je Vladičićeva.

Prema njenim riječima, obuhvaćeni su i svi aspekti razvoja djeteta, od govora, do stvaralaštva i kreativnih radionica, izleta, sportskih takmičenja, pa do baštice u kojoj su djeca sama sadila povrće, uzgajali ga i brinuli o njemu i na kraju ubirali plodove.

Vladičićeva je nagradu dobila za promociju zdravih stilova života, koja joj je dodijeljena u okviru konkursa „Naše priče za najbolje vrtiće“.

Zahvalnice Unicefa za istaknut doprinos za unapređenje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u BiH za 2016. godinu dobilo je 14 predškolskih ustanova u BiH, među kojima je i Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Foče.

Na svečanosti u zgradi UN u Sarajevu, uz Vladičićevu, isto priznanje dodijeljeno je i sarajevskom vrtiću „Leptirić“.

Osim nagrada za promociju zdravih stilova života, Unicef BiH podijelio je i nagrade za inkluzivnu praksu, za najinovativnijeg pojedinca i ustanovu, te za najkreativnijeg pojedinca i ustanovu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare