Umjetnička kolonija na Jahorini

0

Na Jahorini će od 27. avgusta do 3. septembra biti održan četvrti „Jahorina open spejs hab“, regionalna umjetnička kolonija na kojoj savremeni umjetnici prirodnom okruženju ove olimpijske planine daju novi koncept i izgled.

Učestvuje više od 40 mladih umjetnika iz regiona, među kojima su muralisti, vajari, fotografi, konceptualni umjetnici i muzičari. Oni će na nekoliko lokacija, kreativnim intervencijama i pod mentorstvom akademskih umjetnika i profesora, ujediniti umjetnost, slobodu i prirodu, te Jahorini u trajno naslijeđe ostaviti umjetničku vrijednost na otvorenom.

Juče je započeo program oslikavanja murala na zidovima ulaza na Jahorinu, na lokaciji tzv. Osmica. Muralisti će oslikati natpis OC Jahorina. Svaki umjetnik je dobio po jedno slovo za oslikavanje, uz motive na temu „Flora i fauna Jahorine“. Mentor je Andreja Krstić, jedan od najpriznatijih muralista u regionu.

Počela je i druga programska cjelina, izrada skulptura i instalacija u drvetu i drugim dostupnim materijalima koji se povezuju sa prirodnim ambijentom u kojem nastaju. Mentor ove programske cjeline je Branko Milanović, docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Tema je „Komad na planini“.

Tokom vikenda je počela fotografska kolonija pejzažne fotografije, uz edukativna i praktična predavanja Adnana Bubala, jednog od najboljih pejzažnih fotografa regiona i šire, čije je fotografije objavljivao i Nešnal džiografik.

U okviru muzičkog programa, u srijedu će biti održan koncert studenata Katedre za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umjetnosti Beograd.

Učesnicima umjetničke kolonije sinoć je prikazan dokumentarni film „Drim tim bejb“ autora Lejle Zvizdić, a sutra će biti upriličena projekcija i filma „Džemo“ autora Lejle Kajić i Davorina Sekulića.

„Jahorina open spejs hab“ je mjesto susreta i umrežavanja mladih afirmisanih umjetnika, kroz čija se jedinstvena umjetnička djela u javnom prostoru promoviše simbioza prirode i umjetnosti.

Osnovni moto kolonije je: „Što nastane u prirodi, ostane u prirodi“.

(www.palelive.com / OC Jahorina)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare