Umjesto nastupa u finalu naši nordijci se vratili kući

0

Takmičari iz Istočnog Sarajeva koji su nastupili za BiH na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju, umjesto nastupa u finalu SP morali su se vratiti kući zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Odličan rezultat u smučarskom trčanju na 5 km individualno je postigla Tanja Karišik iz Ski kluba Romanija, koja je sa vremenom 14:20.2 zauzela visoku 6. poziciju, što je 59 sekundi zaostatka za pobjednicom Rasimoviciute Dianom iz Litvanije. Borovčanin Snježana iz Ski kluba Glasinac je zauzela 32. sa vremenom 16:40.6, a Košarac Dejana iz Ski kluba Romanija 33. sa vremenom 16:44.9.

U muškoj konkurenciji u smučarskom trčanju na 10 km sjajan je bio Mladen Plakalović koji je sa vremenom 25:51.3 zauzeo osmu poziciju, što je 58 sekundi zaostatka za pobjednikom Palici Viorel Andrei iz Rumunije. Košarac Nemanja je bio 18. sa vremenom 26:21.5. Košarac Goran je bio 37. sa vremenom 27:49.5. Starčević Marko 54. sa vremenom 29:16.1.

Tanja Karišik, jedan od heroja sjajnog nastupa naših skijaša u Trentinu nije iznenađenja ovakvom situacijom, ali joj je žao zbog sjajnog nastupa.

„Iskreno, nisam mnogo iznenađena što nisam nastupila u finalu, s obzirom na finansijsku situaciju. U Vankuver na Olimpijske igre smo putovali bez ikakvih priprema i to za nas nije ništa novo. Naravno da mi je žao, nadala sam se dobrom rezultatu, jer sam imala sjajan nastup. Iza sebe sam ostavila mnoge djevojke koje imaju mnogo bolje uslove za rad“, izjavila je Tanja za naš portal.

Pored ovih sjajnih rezultata naši nordijci nisu nastupili na finalnoj utrci, zbog nedostatka sredstava, pa su se morali vratiti kući.

Iz izvora bliskih smučarskom trčanju saznajemo da je trčanje totalno diskriminisano u Skijaškom savezu BiH, a pokazatelj je da na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju većina takmičara nije prošla kvalifikacije, ali su ostali do kraja takmičenja sa takmičarima koji su prošli dalje. Postavlja se pitanje odakle novac za Šladming, a nema novca za Trente na kojem „igrom slučaja“ nastupaju samo takmičari iz Pala i Sokoca.

Pošto su alpske i nordijske discipline pod okriljem FIS-a, FIS plaća određena sredstva po svakom učesniku. Njima (Savezu) nije bitan rezultat pa su na takmičenja poveli što više takmičara. Na Šladming su putovala i djeca nekih visokopozicioniranih ljudi. Pored toga u savezu postoji mnogo problema, krovni Savez nije registrovan u skladu sa Zakonom o sportu. Problem pravi Savez Federacije BiH u kojem postoje određeni problemi i ne postoji unutrašnji dogovor, zbog toga je krovni Savez uskraćen za sredstva iz ministarstava.

Mnogo prljavog veša, u trenutku kada sportistima treba vjetra u leđa.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare