Ulica naše savjesti

0

FOČA – Još u januaru fočanska nevladina organizacija “Alternativni pokret” uputila je predsjedniku SO Foča Lutviji Šukalu zahtjev da prolaz između Šumskog gazdinstva “Maglić” i gradske Apoteke u centru dobije ime po Trebinjcu Srđanu Aleksiću, ali ni do danas odbornici nisu raspravljali o ovoj inicijativi. Srđan Aleksić je poginuo 1993. u svom rodnom gradu, kao pripadnik Vojske RS, spasavajući život školskom drugu, Bošnjaku Alenu Glavoviću, koga su na ulici napali ekstremisti.
Predsjednik “Alternativnog pokreta” Goran Kujundžić kaže da će, uprkos očiglednoj opstrukciji lokalne vlasti, prolaz sigurno dobiti Srđanovo ime.

“Pokrenuli smo inicijativu potstaknuti Srđanovim visokomoralnim ljudskim i herojskim činom. Naš prijedlog, iz nepoznatih razloga, nikada nije uvrštena u dnevni red skupštine. Ni nakon deset mjeseci, nismo dobili nikakav odgovor na naš zahtjev”, ističe Kujundžić i dodaje da se pojedini fočanski funkcioneri samo deklarativno zalažu za demokratiju i otvorenost grada na Drini i Ćehotini.

“Afirmacija Aleksićevog podviga, davanjem njegovog imena ulicama, prolazima i trgovima, doprinos je očuvanju humanizma i univerzalnih ljudskih vrijednosti“, kaže Kujundžić.

Kujundžić je uvjeren da će njegova ideja, koju je podržao i Helsinški komitet BiH, i pored pokušaja osporavanja biti prihvaćena u Foči.

U Republici Srpskoj, ni 17 godina nakon Srđanovog podviga, mnogi još nisu ni čuli za ovog junaka građanske hrabosti. Studentice stomatologije na Medicinskom fakultetu u Foči, Slavica Savinović i Anđa Tošević kažu da o Srđanu Aleksiću, nisu ništa čule, ni pročitale, ali smatraju da je njegov gest dostojan divljenja.

“On zaslužuje ulicu, ne samo u Foči, nego i u svkom gradu RS. Naša generacija takve stvari podržava objeručke”, kažu Slavica i Anđa.

Inicijativu “Alternativnog pokreta” podržava i fočanski slikar Brane Ikonić. “Naša je dužnost da sačuvamo uspomenu na čovjeka, koji ni u ratnim strahotama, nije zaboravio šta je to moral”, kaže Ikonić. Njegov sugrađanin penzioner Petar Miletić dodaje da je žalosno što se opštinari nisu sami sjetili da jednu ulicu nazovu po Srđanu, pa čast Foče spasavaju savesni pojedinci.

Priznanja

U rodnom Trebinju Srđanu Aleksiću je podignut spomenik, njegovo ime nosi i centralni prolaz u Novom Sadu i jedna ulica u Sarajevu. Helsinški komitet za ljudska prava BiH je Srđanu, posthumno, dodjelio najviše priznanje, povelju za ljudska prava. Helsinški parlament građana Banjaluka ustanovio je novinarsku nagradu koja nosi Srđanovo ime, a namjenjena je novinarima koji se bore protiv diskriminacije.

(www.palelive.com / Blic)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare