Ulaganje u znanje najisplativije

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, od kako deluje u Palama, u proteklih 15 godina, diplomiralo je 955 studenata na svim smerovima, dok je zvanje magistra steklo 57, a doktora nauka 53 postdiplomca. Najbolja od 156 diplomaca koji su diplomu o završenom fakultetu dobili poslednjih dana 2008. je Suzana Elčić iz Istočnog Sarajeva koja je na Odseku za engleski jezik diplomirala prosečnom ocenom 9,50. Nakon fakulteta Suzani je pronalaženje posla sledeći prioritet.

„Zaista nije bilo teško završiti fakultet. Kada upišete nešto što volite, kao što je volim engleski, onda uz malo truda možete i do titule studenta generacije“, rekla nam je Suzana.
Ona dodaje da su profesori i asistenti imali velikog uticaja na njen postignuti uspeh.
„I profesori i asistenti su odlični. Nesebično su na nas prenosili svoje znanje, a na nama je bilo samo da učimo i slušamo njihove savete“, rekla je Suzana, i dodala da će najverovatnije nastaviti i sa postdiplomskim studijama jer, kako je istakla, tokom školovanja se uverila da je najvrednije i najisplativije ulagati u sebe i svoje znanje. Pored studenta generacije, pažnju na dodeli diploma izazvala je i Jelena Malinić (31) koja je u 2008. stekla i drugu fakultetsku diplomu. Naime, Jelena je, pored toga što je majka dvoje male dece, uspela da završi i studije psihologije. Međutim, Jelena već odranije ima i zvanje profesora pedagogije i psihologije.
„I pored toga što sam ranije završila fakultet i dobila zvanje profesora pedagogije i psihologije, te odmah nakon toga počela da radim u Srednjoškolskom centru Pale, odlučila sam da upišem i sada već završim i studije psihologije, jer je to moja velika ljubav. Iako imam dvoje dece, supruga i posao, nije mi bilo teško da svaki slobodan trenutak iskoristim za učenje i završim i drugi fakultet. Naravno, veliku pomoć i podršku imala sam od supruga, te od roditelja, koji su bili tu da pričuvaju decu“, rekla nam je Jelena, i dodala da je uveliko i na postdiplomskim studijama, takođe iz psihologije. Kaže da joj je novogodišnja želja, osim zdravlja za nju i njenu porodicu, da se u školi u kojoj radi bavi poslovima psihologa, s obzirom na to da je Vlada RS donela odluku da škole koje imaju više od 24 odeljenja po sistematizaciji moraju da imaju i psihologa. Na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu trenutno studira 2.280 studenata na 13 odseka i 170 postdiplomaca, dok je na Fakultetu oko 200 profesora i asistenata, od kojih je većina vlastiti kadar.

Uskoro i doktorske studije

Dekan ove visokoškolske ustanove, prof. dr Milenko Pikula kaže da je cilj Fakulteta u narednom periodu otvaranje novih studijskih odseka, proizvodnja vlastitog kadra, te organizovanje doktorskih studija.
„Ovi prostori traže školovanje kadrova za predškolsko obrazovanje i razrednu nastavu, te profesora nemačkog i ruskog jezika. Zbog toga ćemo u narednom periodu otvoriti i ove odseke, a naš zadatak je i dobijanje akreditacije za izvođenje doktorskih studija, što ćemo u najskorijem vremenu i realizovati, a uslov za to je vlastiti kadar kojeg iz godine u godinu na našem fakultetu ima sve više“, rekao je Pikula.

Blic

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare