Ulaganje u nauku investicija u budućnost

0

Ulaganje u nauku treba da se posmatra kao investicija u budućnost, a ne kao trošak, poručio je danas ministar nauke i tehnologije Republike Srpske u ostavci Jasmin Komić.Komić je danas na Jahorini otvorio Treći međunarodni kongres „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji“ kojeg organizuje Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Ističući značaj koji ovaj dvodnevni kongres ima za Republiku Srpsku, ali i BiH, Komić je rekao da će biti predstavljena nova dostignuća u oblasti inženjerstva u hemijskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, te ekologiji.

„Drago mi je da će ovaj naučni kongres, u čijem radu uestvuju predstavnici 14 zemalja, biti prilika da se i naša naučnoistraživačka zajednica predstavi. Ovaj kongres je i svojevrsna afirmacija nauke i istraživanja, te kao takav i podsticaj mladim ljudima da se bave naukom“, rekao je Komić.

Rektor Univeziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da je Treći međunarodni kongres „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji“ prilika za naučnoistraživačke radnike u Republici Srpskoj da prikažu radove, ali i da kroz diskusije sa kolegama iz drugih zemalja prošire svoje vidike.

„Za svaku pohvalu je način na koji radi Tehnološki fakultet u Zvorniku koji otvara nove naučne vidike. Kongres je i prilika za povezivanje nauke i privrede“, rekao je Novaković.

Dekan Tehnološkog fakulteta Zvornik Milan Gligorić istakao je da je cilj Kongresa stimulisanje razmjene rezultata iz ovih oblasti procesne industrije, ekologije i novih materijala, te da predstavlja nastavak saradnje između akademske zajednice, privrede i državnih institucija.

„Tematikom i brojem radova, a iskreno vjerujem i kvalitetom, ovaj kongres će se svrstati u krug uspješnijih naučnih skupova u Republici Srpskoj koji imaju međunarodni karakter“, rekao je Gligorić.

Na kongresu će biti izloženo 166 naučnih i stručnih radova iz 14 zemalja. Svoje radove će prezentovati učesnici iz SAD, Australije, Finske, Češke, Katara, Albanije, Mađarske, Grčke i NJemačke.

Treći međunarodni kongres „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji“ koji organizuje Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu traje do 6. marta.

Oism Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, podršku u realizaciji ovog naučnog skupa pružili su Skupština opštine Zvornik, „Nestro rafinerija“ Modriča, „Komsar enerdži grup“ Republika Srpska te druge kompanije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare