Ulaganja u infrastrukturu na skijalištu

0
Ovogodišnja zimska turistička sezona na Jahorini startovala je odlično, ali je sredinom januara naišao kraći period obilježen nedostatkom snijega na stazama, koji je, potvrdio svu opravdanost naših namjera da u narednom periodu pokrenemo ozbiljna ulaganja u infrastrukturu na skijalištu, u čemu imamo i potpunu podršku Vlade Republike Srpske.

Ovo je u intervjuu za „Glas Srpske“ izjavio direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Branko Koroman.

* GLAS SRPSKE: Koliko je vremena potrebno da se isprave brojne greške iz prethodnog perioda i počnu sanirati posljedice nemarnog odnosa prema Jahorini?

KOROMAN: Jasno je da probleme koji su se godinama gomilali nije moguće riješiti preko noći, ali ima razloga za optimizam, prvenstveno zbog činjenice što sada postoji podrška i realan finansijski kapacitet da se stanje poboljša. Naravno, pred nama su kapitalne, višemilionske investicije, a to samo po sebi ukazuje na to da je prije realizacije takvih projekata potrebno, prije svega, obezbijediti novac i pribaviti sve potrebne saglasnosti, dozvole…

* GLAS SRPSKE: Kolika su to i kakva ulaganja predviđena na Jahorini u narednom periodu?

KOROMAN: Sve što ćemo raditi u narednom periodu usklađeno je sa razvojno-regulacionim dokumentima za područje Jahorine. Aktivnosti su definisane Programom investicionog ulaganja, koji je Skupština akcionara OC „Jahorina“ usvojila u drugoj polovini prošle godine, a kojim je predviđeno da se za poboljšanje kapaciteta utroši 36 miliona maraka. Krajem 2008. godine emisijom akcija, odnosno dokapitalizacijom već je obezbijeđeno 10 miliona KM i to su sredstva kojima ćemo ove godine otvoriti investicioni ciklus.

* GLAS SRPSKE: Kako ocjenjujete dosadašnju sezonu ?

KOROMAN: Sezona je mogla je biti bolja, ali daleko od toga i da je loša. Spremno smo ušli u sezonu, izvršili kvalitetan remont postojećih kapaciteta, opremili sve prateće službe, imali izuzetan početak, a zatim i nevolje sa nedostatkom snijega koje smo, ipak, uspješno prevazišli. Očekujemo da će sezona još potrajati.

Tender

* GLAS SRPSKE: Kada se može očekivati početak poslova?

KOROMAN: Sproveli smo sve potrebne aktivnosti kako bismo već u toku ovog mjeseca bili spremni za raspisivanje tendera za izgradnju dvije velike žičare. Riječ je o takozvanim šestosjedima, a čiji je kapacitet 3.000 skijaša na sat. Uskoro ćemo raspisati i tender za izradu projekta koji bi na optimalan i najracionalniji način trebalo da riješi pitanje vještačkog zasnježavanja staza. Svjesni smo da je to posao koji će se odvijati po fazama. Od presudnog značaja je to što je iza naših planova stala Vlada RS, što je najbolja garancija da će biti i realizovani.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare