Ukio banka izgubila spor sa fabrikom „Birač“ težak 155 miliona KM

0
Ukio banka izgubila spor sa fabrikom

ZVORNIK – Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu litvanske Ukio banke i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojom je u cijelosti odbijena tužba banke iz Kaunusa protiv Fabrike glinice „Birač“ u stečaju na iznos od 155 miliona KM potraživanja i razložnog prava na udjelima zavisnih privrednih društava.Stečajni upravnik „Birča“ Lazo Đurđević rekao je na konferenciji za novinare u Zvorniku da je očekivao potvrđivanje presude bijeljinskog suda od 24. aprila 2017. godine.

„Onog dana kada sam Ukio banci iz Kaunusa osporavao potraživanja, a to je bilo 26. septembra 2013. godine, kod pripremanja za izjašnjavanje na prijavu potraživanja litvanske Ukio banke koristio sam stručnost i znanje Pravnog tima Fabrike glinice `Birač` u stečaju, obzirom da se tu radi o pravu, a ja sam ekonomista“, rekao je Đurđević.

Ističući da mu je drago što je takva presuda donesena, Đurđević je rekao da se potvrdilo ono što je osporavao na osnovu činjenica.

On je naglasio da će od daljih postupaka – da li će moći i da li će ulagati vanredne pravne lijekove Ukio banka, odnosno advokati ove banke, zavisiti i privođenje kraju stečajnog postupka u Fabrici glinice „Birač“.

Na pitanje šta je sa zahtjevom fočanske firme „Pavgord“ u smislu otkupa i priznavanja činjenice da je ta firma nasljednik potraživanja Ukio banke, Đurđević je rekao da ovom presudom nema osnova za bilo kakav zahtjev „Pavgorda“ po tom pitanju.

„I da je `Pavgord` ušao u tabelu kao povjerilac isto bi bilo kao i sa Ukio bankom, znači nema osnovanosti, nema nikakvog priznanja i to je povjerilac kao Ukio banka koji nema nikakva potraživanja“, rekao je Đurđević i dodao da prilikom okončanja stečajnog postupka prema Ukio banci nema nikakvih obaveza, pa ni prema onima koji su navodno pokupovali ta potraživanja.

Rukovodilac Pravnog tima Fabrike glinice „Birač“ AD u stečaju Vitomir Popović naglasio je da je cijeli pravni tim sa stečajnim upravnikom imao izuzetno razvijenu saradnju u donošenju ovakve odluke i postvaljanja čitavog niza spornih pitanja proisteklih iz samog stečajnog postupka.

Popović je istakao da su sudovi svoj posao radili krajnje korektno i profesionalno ne osvrćući se na bilo kakve ucjene ili pritiske sa bilo koje strane, što je rezultat donošenje ove i niza drugih presuda.

„Ove presude znače mnogo, znače sve, ne samo za cijelu regiju Birač, nego i za Republiku Srpsku u širem smislu riječi“, rekao je Popović i dodao da je teoretski moguće da tužilačka strana u skladu sa Zakonom u ostavljenom roku podnese reviziju Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Ističući da postoje neki razlozi radi kojih tužilačka strana ne bi mogla to da uradi, Popović je naveo da se ovdje govori o 155 miliona KM plus kamate i o založnim pravima koja su upisana na bazi takve odluke.

„Govorimo o činjenici da se od stečajnog upravnika tražilo da on na ovaj iznos prizna razlučno pravo i da ih upiše u tabelu priznatih potraživanja na bazi čega bi oni imali prioritet u naplati nakon provedenog stečajnog postupka“, pojasnio je Popović.

Prema njegovim riječima, riječ je o presudi nemjerljive vrijednosti i ogromnog značaja, ne samo za njega kao rukovodioca Pravnog tima, već prije svega za cijeli region, koji praktično živi od ove fabrike i čitavog niza preduzeća koja su zasnovana na bazi rada „Birča“, odnosno njegovih zavisnih preduzeća „Alumine“ i drugih koja se nalaze u njegovom sastavu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments