UIS potpisao sporazum o saradnji sa japanskim univerzitetom

3

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i prestižni Tokijski poljoprivredni univerzitet iz Japana, posredstvom Ambasade BiH u Japanu, potpisali su Sporazum o saradnji koji precizno definiše pravce zajedničkih aktivnosti u narednih pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma organizovana je juče na japanskom univerzitetu, uz prisustvo rektora Katsumi Takono, ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, prorektora i profesora, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Po završetku ceremonije potpisivanja, Berjan je, s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom kovida 19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u ime rektora Milana Kulića, rektoru japanskog univerziteta uručio prigodan poklon sa simbolikom poljoprivrednih potencijala Republike Srpske.

Onlajn sastanak rukovodstva ove dvije ustanove, kao inicijalni korak ka konkretizovanju saradnje, planiran je za polovinu oktobra, a već u zimskom semestru tekuće akademske godine održaće se onlajn predavanja japanskih profesora za studente srodnih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovim sporazumom Tokijski poljoprivredni univerzitet je zvanično postao i suorganizator Međunarodnog poljoprivrednog simpozijuma „Agrosim“ koji Univerzitet u Istočnom Sarajevu, već tradicionalno, organizuje svake godine na Jahorini.

Rektor japanskog univerziteta će se obratiti učesnicima ovog skupa na onlajn ceremoniji otvaranja koja će, jednim dijelom, i fizički biti održana 8. oktobra u prostorijama Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokijski poljoprivredni univerzitet, osnovan davne 1891. godine, jedna je od najstarijih visokoškolskih obrazovnih institucija u Japanu, koja baštini 130 godina staru tradiciju rada i postojanja.

Osim poljoprivrede, bave se i tehnologijom proizvodnje hrane, zaštitom životne sredine i šumarstvom. Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa, ujedno je i najveća naučno-istraživačka i obrazovna institucija iz oblasti poljoprivrede u Japanu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ne zna se iz clanka nista osim da su se sastali. O cemu su pricali? Sta je tema sastanka?

pa šta je ovaj Berjan, prorektor Univerziteta ili ambasador u Japanu? kako drži nastavu? online 😀 e joj

Ko li je ovaj genijalac iz Srne sto je sastavio ovaj izvjestaj? Nista ni njemu nije jasno, a ni nama, a niti se potrudio da shvati. Sramota za Srnu.