Uhapšen Darko Elez! (foto i video)

0
Darko Elez

Darko ElezPripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapsili su osam članova međunarodne kriminalne grupe u Beogradu, među kojima je i Darko Elez vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva. U BiH je uhapšeno 13 članova iste grupe. Na prostoru Istočnog Sarajeva uhapešno je najviše članova ove grupe, među njima i Vladan Parađina sa Pala koji se dovodi u vezu sa trgovinom droge, te radnik Agencije za istrage i zaštitu BiH Bojan Cvijan, potvrđeno je u MUP-u RS. Prema izvorima Srne, na području Sarajevskog kantona u Federaciji BiH istovremeno su uhapšena četiri lica, od kojih je jedan imao svoju privatnu paravojnu jedinicu. Duško Tomić, advokat Darka Eleza, rekao je Srni da je Elez jutros uhapšen i da se nalazi pod kontrolom Specijalne policije Republike Srpske, Sipe i drugih organa. Elez je vođa klana koji je godinama bio suprostavljen kriminalnoj grupi Đorđa Ždrala, protiv koje je Sud BiH juče potvrdio optužnicu za ubistvo nekadašnjeg visokog funkcionera MUP RS Ljubiše Savića Mauzera.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=z-aFwdW5jls}

Ta kriminalna grupa je od 2006. godine na teritoriji zapadnog Balkana pripremala i vršila najteža krivična dela: ubistva, iznude, ucene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranje novca.

Pored Darka Eleza, uhapšeni su Vladimir P. iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, Vaso Lj. iz Trebinja sa prebivalištem u Beogradu, Branko Đ. iz Zvornika, Željko A. iz Foče, Slobodan P. Iz Karlovaca, sa prebivalištem u Beogradu, supruga i otac Darka Eleza, oboje sa prebivalištem u Beogradu.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, policijski službenici Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine su u sinhronizovanoj akciji uhapsili 13 članova te kriminalne grupe, od kojih su dvojica aktivni policajci.

Ta kriminalna grupa je od 2006. godine na teritoriji zapadnog Balkana pripremala i vršila najteža krivična dela: ubistva, iznude, ucene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranje novca.

Pored Darka Eleza, uhapšeni su Vladimir P. iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, Vaso Lj. iz Trebinja sa prebivalištem u Beogradu, Branko Đ. iz Zvornika, Željko A. iz Foče, Slobodan P. Iz Karlovaca, sa prebivalištem u Beogradu, supruga i otac Darka Eleza, oboje sa prebivalištem u Beogradu.

Darko Elez se sumnjiči da je 2006. godine sa saradnicima iz kombija „Privredne banke Sarajevo“ ukrao dva miliona evra.

Elez se sumnjiči i da je naručilac ubistava više bliskih saradnika Đorđa Ždrala. Za Darkom Elezom je, nakon neuspešnog atentata na Đorđa Ždrala, 2006. godine, raspisana međunarodna poternica, ali je on u međuvremenu pobegao u Srbiju i dobio državljanstvo Srbije, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim organima BiH.

Od decembra 2008. godine do maja 2009. godine, članovi grupe na čelu sa Darkom Elezom, su od S.T. vlasnika lanca tržnih centara u Sarajevu, tražili milion evra, a posle nekoliko pretnji, Muhamed Ramić je bacio bombu na poslovni objekat u vlasništvu S.T.

Članovi te grupe su novac stečen kriminalom ulagali u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, na svoja imena ili imena bliskih lica, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe.

Sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima te grupe biće predmet finansijske istrage, a u cilju utvrđivanja i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Povodom te akcije, sutra, 2. septembra, u 13.00 u Palati Srbija ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije sa saradnicima Milorad Veljović i predstavnici policija Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine održaće konferenciju za novinare.

Centar javne bezbjednosti

Uhapšen Darko Elez i više od 20 kriminalaca i policajaca

(Glas Srpske)

{iframe width=“400″ height=“300″ align=“top“}http://blip.tv/play/hKYmgZyqOwI{/iframe}

U zajedničkoj akciji MUP-a RS, Srbije i MUP-a Kantona Sarajevo juče je uhapšeno više od 20 članova međunarodne kriminalne grupe, čiji vođa Darko Elez je uhapšen u Beogradu.

Kako je rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, po nalogu Tužilaštva BiH sprovedena je opsežna akcija na razotkrivanju i razbijanju zločinačke organizacije.

–  Slobode je lišeno više osoba, među kojima su i uposlenici više policijskih agencija u BiH – rekao je on.

Grubešić je dodao da tokom 48 sati Tužilaštvo BiH neće davati druge izjave za javnost.

Uhapšeni

Kako saznaje „Glas Srpske“ u Istočnom Sarajevu i Kantonu Sarajevo uhapšeno je oko 20 lica, svi pripadnici kriminalnog klana Darka Eleza.

A akciji u kojoj su učestvovali pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS, Specijalne policije RS, jedinica za podršku CJB Banja Luka, Istočno Sarajevo i Bijeljina uhapšena su i tri policajca.

U sjedištu SIPA u Sarajevu uhapšen je Bojan Cvijan, načelnik Odjeljenja za droge regionalnog centra SIPA u Sarajevu. Policija je pretresla i kancelarije SIPA koje je koristio Cvijan.

Uhapšen je i jedan pripadnik Granične policije BiH i jedan policajac iz Istočnog Sarajeva. Svi oni bili su članovi Elezove grupe.

– Specijala MUP-a Kantona Sarajevo uhapsila je Elezovog saradnika u kantonu. Riječ je o opasnom licu koje ima veliko lično obezbjeđenje, skoro privatnu vojsku. Prije hapšenja u objektu u kojem boravi isključena je struja i prekinute telefonske veze, rekao je „Glasu Srpske“ izvor blizak istrazi.

U MUP-u kantona nisu željeli da govore o ovoj akciji.

– Po svom obimu i značaju u borbi protiv organizovanog kriminala u regionu, ova akcija može se nazvati „Sablja 2“. Ovim hapšenjima trebalo bi da budu razriješena sva ubistva izvršena proteklih godina, rekao je „Glasu“ taj izvor.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da  da su u Beogradu uhapšeni članovi međunarodne kriminalne grupe, među kojima i Darko Elez iz Sarajeva, vođa i organizator te grupe.

– Reč je o međunarodnoj kriminalnoj grupi koja je od 2006. pripremala i vršila najveća kriminalna dela na zapadnom Balkanu: ubistva, iznude, ucene, razbojništava, krijumčarenja, trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama i motornim vozilima, kao i pranje novca – rekao je Dačić.

MUP Srbije navodi da se Elez sumnjiči za pljačku vozila Pavlovića banke 2006. godine kod Han Pijeska kada je ukradeno dva miliona evra. Sumnjiči se i da je naručilac više ubistava bliskih saradnika Đorđa Ždrale.

policija Srbije ističe da je Elez od maja 2009. godine od Save Tomaševića, vlasnika tržnog centra „Tom“ u Istočnom Sarajevu tražio milion evra, a da je poslije prijetnji Muhamed Ramić iz Sarajeva bacio bombu na Tomaševićev poslovni objekat.

– Članovi ove kriminalne grupe novac stečen kriminalom ulagali su u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu na svoja i imena bliskih lica, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe, navode u Policiji Srbije i ističu da će ta imovina biti oduzeta.

Sa Elezom je u Beogradu uhapšen i Željko Avram iz Foče za kojim je MUP RS raspisao potjernicu prije tri godine. Avrama je sud u Banjoj Luci osudio na osam mjeseci zatvora zbog krađe vozila, ali je pobjegao prije izricanja presude.

Uhapšeni su i Vladimir Pandurević iz Sarajeva sa prebivalištem u Beogradu, te Vaso Ljubibratić iz Trebinja koji takođe ima prebivalište u Beogradu, kao i Branko Đurić iz Zvornika i Slobodan Pjevac iz Karlovca.

Uhapšena je i Elezova supruga Ratka Močević i otac Miladin Elez.

MUP Srbije najavio je da će danas na pres konferenciji u Beogradu zajedno sa kolegama iz MUP-a RS i FBiH reći više detalja.

Na Palama je policija RS juče pretresla kuću Vladana Parađine, koji se dovodi u vezu sa trgovinom drogom.

Policija RS uhapsila je juče u Bijeljini Marka Krajišnika koji se dovodi u vezu sa trgovinom naoružanjem. Krajišnik je uhapšen u ulici Ive Andrića na broju 60, u naselju Intergaj, koje je bilo blokirano od 4.00 časa ujutro.

Bijela knjiga

U „bijeloj knjizi“ MUP-a RS, koja je u posjedu „Glasa Srpske“, navodi se da je Darko Elez u svijet kriminala ušao još kao maloljetnik baveći se trgovinom cigaretama, oružjem i automobilima. Ipak osnovna „djelatnost“ Darka Eleza bila je  trgovina kokainom i heroinom, navodi policija.

Sa svojim kumom vođom kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Đorđem Ždralom Elez je ušao u sukob u ljeto 2005. godine, po jednoj verziji zbog raspodijele plijena od pljačke Pavlovića banke, a po drugoj zbog djevojke, nekadašnje misice Slobodanke Tošić.

Sud BiH u ponedjeljak je potvrdio optužnicu protiv Đorđa Ždrale za ubistvo policijskog funkcionera Ljubiše Savića Mauzera, a prema nezvaničnim informacijama, Elez je uhapšen jer je Ždrale odlučio da progovori.

– Kada pohapsite te kriminalce onda dođite da razgovarate sa mnom – navodno je rekao Ždrale istražiocima.

U petogodišnjem obračunu Eleza i Ždrale, ubijeni su skoro svi članovi Ždraline kriminalne grupe, ali i Mladen Ćeha, vođa sokolačkog klana koji je radio sa Elezom.

Izvršena su i dva neuspješna atentata na Ždralu u aprilu i oktobru 2006. godine.

Za drugi pokušaj atentata u Šapcu je suđeno Strahinji Rašeti, koji je kasnije poginuo u pokušaju da postavi bombu ispod automobila svom prijatelju i saizvršiocu u mnogim ubistvima Milanu Mitiću.

Zbog prvog pokušaja ubistva Ždrale policija je podigla prijave protiv Eleza, njegovog tjelohranitelja Anđelka Veljančića i njegove djevojke Slobodanke Tošić.

Poslije ovoga slijedi serija krvavih obračuna dvije kriminalne grupe u Istočnom Sarajevu, a policija u Srbiji 18. novembra 2006. godine sprečava njihov veliki sukob u Beogradu.

Prema policijskim saznanjima nakon atentata na Ždralu 13. aprila 2006. godine, Elez uz pomoć „sokolačke grupe“  napušta Republiku Srpsku i odlazi u Srbiju gdje ostvaruje bliske veze sa Slobodanom Neškovićem, zvanim Kobac, i jednim od najjačih beogradskih dilera Pejovićem, zvanim Peka.

– Na području Beograda Elez ima zaštitu strica  koji je uticajan u bezbjednosnim krugovima, saznanja su policije RS.

Prema saznanjima MUP-a RS, Elez i Kobac imaju svoje ljude u BIA i MUP-u Srbije, pod čijom zaštitom grade mrežu putem koje rasturaju drogu preko lica zvanog Ćoro iz Bijeljine i dalje prema Trebinju preko Dražena Šnikovića i Slavena Vukajlovića.

Likvidacije

Sa Elezom na Sokocu radi grupa Mladena Ćehe, vođe sokolačkog kriminalnog klana, koji je ubijen u sačekuši na Jahorini u ljeto 2007. godine.

Elez i Ćeha imaju svo vrijeme bliske odnose i sa pripadnicima „crvenih beretki“ Mladenom Šarcem, Ćehinim kumom, i Milanom Marčetom, zvanim Mačak. Sa sokolačkom grupom kao saradnici i egzekutori rade i odbjegli pripadnici „zemunskog klana“ optuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića – Srećko Kalinić i Miloš Simović.

U „bijeloj knjizi“ policije RS, u koju je uvid imao „Glas Srpske“, navodi se da je Đorđe Ždrale testiran na detektoru laži i nakon ubistva Mladena Ćehe u julu 2007. godine i da je pozitivno reagovao na pitanje da li je učestvovao u tom ubistvu.

Policijska saznanja govore i to da je sa Đehom do momenta ubistva u prijateljskim odnosima bio Radomir Kojić sa Jahorine.

–  U momentima prije Ćehinog ubistva došlo je do podjele između Radomira Kojića i kriminogene grupe Jovana Škobe kojoj su pripadali Đorđe Ždrale, Vlatko Mačar, Boris Govedarica i Mladen Ždrale. Kojić je za sebe pridobio kriminogena lica sa Sokoca Ognjena Orašanina i Mladena Ćehu i njihovu kriminalnu grupu, navodi policija.

Anđelko Veljančić, Elezov saradnik, je u istrazi ispričao policiji da su kod Ćehe na Sokocu boravila dva kriminogena lica iz Beograda od kojih je jedan poznat pod nadimkom Pop i koji je profesionalni ubica.

– On je dovođen u vezu sa ubistvom Ratomira Spaića i prema ovim saznanjima trebalo je da izvrši ubistvo Đorđa Ždrale, što je jedna od indicija koja ukazuje da je Ždrale imao jak razlog i motiv da izvrši ubistvo Mladena Ćehe, navodi se u „bijeloj knjizi“ policije RS.

Mjesec dana poslije ubistva Ćehe u Istočnom Sarajevu ubijen je Ždralin najbliži saradnik Boris Govedarica, a prema saznanjima policije ubistvo je 30.000 KM platio Elez.

Prema saznanjima policije, ubice Mitić i Rašeta pucale su u Govedaricu iz auta „bora“ karavan koje je ukradeno u Beogradu, a na kojem su bile registarske tablice BiH, ukradene sa vozila u Kantonu Sarajevo. Poslije ubistva vozilo je zapaljeno u Kantonu Sarajevo.

– Sve ovo ukazuje na činjenicu da su neposredni izvršioci angažovani sa istog područja, odnosno da su veoma usko djelovali sa pripadnicima Elezove grupe na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva – navodi policija.

Na Palama je 30. januara 2008. ubijen i Ždralin saradnik Vladimir Mačar zvani Vlatko, a kao motiv pominje se njegova spremnost da prizna ubistvo Mauzera.

U avgustu iste godine u Lukavici je ubijen Zoran Golub, zvani Čarlama, a policija sumnja da je ućutkan jer je trebalo da svjedoči protiv Strahinje Rašete za pokušaj ubistva Ždrale.

Top zvijezda „60 minuta“

I dok je policija RS raspisivala potjernice za Darkom Elezom, jednim od najopasnijih kriminalaca na prostorima Balkana i pokušavala da mu uđe u trag, on je bio redovan gost javnog servisa – Federalne televizije.

Pred kamerama emisije „60 minuta“ FTV-a vođa balkanske kriminalne grupe Darko Elez je u više navrata prijetio, pravdao svoje zločine i glumio nevinašce. Istovremeno njegova adresa u Srbiji, na kojoj su ga snimali novinari, bila je nepoznata istražnim organima RS i Srbije.

U nekoliko navrata Darko Elez telefonirao je i medijima u RS nudeći im svoju priču na šta su neki i pristajali.

Čađo

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo potvrdio je da je ova opsežna akcija usmjerena na borbu protiv organizovanog kriminala na širem prostoru Balkana.

– Ovo je najbolji pokazatelj koliko su institucije za provođenje zakona spremne i opredijeljene za takav iskorak. Mislim da je ovo jedan ozbiljan iskorak – rekao je Čađo.

Glas Srpske

Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo

hapšenja Pale

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare