Ugroženi objekti i putevi

0

ZVORNIK – Na području zvorničke opštine svakodnevno se, nakon obilnih padavina, pojavljuju nova ili reaktiviraju stara klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte, kao i putnu infrastrukturu.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović rekao je novinarima da je najkritičnija situacija u naselju Boškovići, gdje su klizišta, koja su proradila u prošlogodišnjim majskim poplavama, uništila ili oštetila 27 objekata, dok se, nakon nedavnih padavina, taj broj povećao za novih 18 kuća.

On je dodao da je u mjesnim zajednicama Malešić i Androvići sedam kuća ugroženo i postoji opasnost da objekti budu urušeni, ističući da klizišta ugrožavaju oko 50 kuća i u mjesnim zajednicama Tršić, Roćević, Lokanj, Kitovnice, Jasenice, Kula Gradu.

„Trenutno nastojimo da, prije svega, zaštitimo živote ljudi i njihovu imovinu. U pojedinim mjesnim zajednicama angažovali smo mehanizaciju na uspostavljanju putne infrastrukture i to je urađeno u mjesnim zajednicama Kiseljak, Lokanj i dijelu Malešića“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, putna infrastruktura bila je uspostavljena u naselju Samari, ali je novo veliko klizište u Liplju zatvorilo put prema toj mjesnoj zajednici.

„Mještanima dajemo pumpe da crpe bunare, ali ih pozivamo da se i sami organizuju, da jedni drugima pomognu kako bi iscrpili vodu sa parcela u blizini stambenih objekata i iz bunara, čime bi se spriječio dotok vode u klizišta“, rekao je Ivanović.

On je naglasio da će opština Zvornik obezbijediti smještaj za sva lica kojima to eventualno bude potrebno, a sa poboljšanjem vremenskih prilika u značajnijoj mjeri biće angažovana mehanizacija, s ciljem da se uslovi za život vrate u koliko-toliko normalne tokove.

Tokom prošlogodišnjih majskih poplava klizišta su potpuno uništila 30 stambenih objekata od kojih su u 14 objekata živjele porodice, dok je još 60 stambenih objekata u određenom stepenu pretrpjelo štete. Osim toga, nakon majskih poplava najmanje 50 objekata nalazi se u zoni klizišta, ali nisu oštećeni.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare