Ugovor sa EU – najznačajniji rezultat

0

Predsjednik Udruženja za borbu protiv mina “Stop minama“ sa Pala Radosav Živković smatra da je potpisivanje ugovora sa Delegacijom EU u BiH o humanitarnom deminiranju, ukupne vrijednosti od 1,67 miliona evra, najznačajniji rezultat ove organizacije u prošloj godini. “Prema ovom ugovoru, naša organizacija se obavezala da će u roku od dvije godine potpuno samostalno, vlastitim kapacitetima, deminirati dva miliona kvadratnih metara rizične površine, širom BiH“, pojasnio je Živković u intervjuu Srni.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima u prošloj godini, on je istakao da je ovo treći ugovor sa Delegacijom Evropske unije u BiH, te da je svaki put prije toga bio proveden otvoreni međunarodni tender, pri čemu su prva dva ugovora bila vrijedna 3,5 miliona evra.

Živković je precizirao da je u saradnji sa domaćim nevladinim organizacijama ukupno deminirano četiri miliona kvadratnih metara rizične površine.

Prema njegovim riječima, tokom izvođenja radova na terenu pokazana je veoma dobra saradnja sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (MAK), koji u potpunosti nadzire i kontroliše sve aktivnosti Udruženja.

“U protekloj godini naša organizacija je ukupno deminirala 1,5 miliona kvadratnih metara rizične površine, i ovaj rezultat nas svrstava u red najefikasnijih deminerskih organizacija na nivou BiH, dok je samo na području Brčko distrikta deminirano oko 390.000 metara kvadratnih, a zauzvrat je Vlada Brčko distrikta sufinansirala naše radove sa 270.000 KM“, rekao je Živković.

U saradnji sa Centrom za neohumanističke studije iz Karlovca, “Stop minama“ je u protekloj godini realizovala projekat upozoravanja na opasnost od mina i tom prilikom je učenicima prvih razreda osnovne škole širom BiH podijeljeno 25 000 komada slikovnica – s ciljem da najmlađi što ranije shvate kakve opasnosti nose posljedice rata.

Živković je dodao da je identičan projekat, vrijednosti 34.200 američkih dolara, ranije urađen u Hrvatskoj, a sredstva za taj projekat obezbijedila je Vlada SAD putem Međunarodnog fonda povjerenja iz Ljubljane (ITF), te da je angažovanje njihovog udruženja na ovom projektu bilo potpuno volontersko.

Kao značajniju karakteristiku ove izuzetne organizacije Živković je naveo činjenicu da Upravu “Stop minama“ čine lica koja su ostala invalidna od mina, zbog čega je upravo dio njihovih aktivnosti usmjeren na pomoć onima koji su kao i oni.

“Izdvojio bih projekat koji su podržale Vlada SAD i američke nevladine organizacije ‘Usvoji minsko polje’, koji izvodimo još od 2005. godine, a odnosi se na beskamatne kredite za žrtve od mina koji treba da posluže njihovoj boljoj reintegraciji u društvo. Od početka izvođenja ovog projekta ukupno je podržano još 86 malih projekata u koje je ukupno uloženo 422.600 KM “, istakao je Živković.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini organizacija “Stop minama“ podržala je 18 različitih malih projekata u koje je uloženo 98.500 KM.

Živković je najavio da ova organizacija za naredni period planira da nastavi aktivnosti deminiranja, a njihov cilj je da deminiraju najmanje 1,2 miliona metara kvadratnih rizične površine za šta postoje obezbijeđena finansijska sredstva i potpisani ugovori, a u planu je, takođe, i nastavak projekta kreditiranja žrtava od mina, kao druge aktivnosti.

Udruženje za borbu protiv mina „Stop minama“ sa Pala već dvanaestu godinu aktivno je u protivminskim akcijama u BiH, i šire.

Trenutno je u ovoj organizaciji zaposleno 45 lica, od kojih će 39 direktno biti angažovano na poslovima deminiranja minskih polja, a u planu je da zbog realnih potreba broj zaposlenih bude povećan na 70.

Živković je naglasio da su sva angažovana lica zaposlena u skladu sa zakonskim procedurama i osigurana od posljedica nesrećnog slučaja, prema odredbama Standarda za deminiranje u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare