Ugalj i drvo, gorivo su prvo

0
Dok je praktično pola svijeta, pa tako i stanovništvo Istočnog Sarajeva, brinulo brigu o energetskoj krizi prouzrokovanoj rusko-ukrajinskim sporom o transportu gasa u Evropu, korisnici centralnog grijanja u najvećoj gradskoj opštini, Palama, posljednje velike „minuse“ lagodno su prebrodili u pristojno ugrijanim stanovima.

Stari i za mnoge odavno prevaziđeni sistem, koji počiva na energentima kakvi su piljevina, drvni otpad i ugalj, a koji i danas funkcioniše u gradu podno Romanije i Jahorine,

ove zime se pokazao kao spasonosan, a kod ovdašnjeg stanovništva je već dobio i svojevrsnu krilaticu – ugalj i drvo gorivo su prvo!

Ipak, treba istaći da ni ovakva šala ne bi imala smisla da odgovorni u ovdašnjem preduzeću „Gradske toplane“ nisu na vrijeme nabavili energente u količinama koje su dopuštale i svojevrstan luksuz da se pri veoma niskim temperaturama pojačano loži i danju i noću i tako stvore uslovi da razlika između vanjske i temperature u stanovima bude i do cijelih 40 stepeni.

– Još u pripremama za sezonu nastojali smo da obezbijedimo kvalitetne energente, a nabavljene količine od 22.500 prostornih metara piljevine i drvnog otpada, te oko 150 tona uglja, ne samo da su bile dovoljne da na valjan način pružimo uslugu tokom ekstremno hladnih dana, već garantuju i kvalitetno grijanje do kraja sezone – kaže za „Glas Srpske“ direktor ovog preduzeća Danilo Blagovčanin.

Dodaje da sistem za sada dobro funkcioniše i da nema ozbiljnijih kvarova, zbog čega očekuje da će i druga polovina grijne sezone proteći u najboljem redu.

– Korisnici naših usluga nemaju razloga za zabrinutost jer smo spremni za pojačani režim ukoliko opet naiđe izuzetno hladan period. Čak i ako bi potrošnja energenata bila mnogo veća od predviđene, već u martu bićemo u prilici da sukcesivno nabavljamo nove količine – optimista je Blagovčanin.

Naplata

„Gradske toplane“ zagrijavaju oko 50.000 kvadratnih metara stambenih i poslovnih prostora u gradu, a stepen naplate potraživanja je na zavidnom nivou, što upućuje na zaključak da su građani zadovoljni uslugom.

– Naplativost pruženih usluga, uključujući i dogovorene reprograme dugovanja, znatno premašuje 90 procenata, i to je više nego zadovoljavajući nivo – ocjenjuje Blagovčanin.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare