Učenici i profesori darovali krv

0

Tridesetak učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra Pale i troje njihovih profesora juče su dobrovoljno darovali krv i tako položili važan ispit humanosti. Akcija je sprovedena u saradnji sa Službom za transfuziju istočnosarajevske bolnice u Kasindolu i Crvenim krstom Republike Srpske, koji je za paljanske srednjoškolce, dobrovoljne davaoce najdragocjenije tečnosti, obezbijedio sendviče i sokove.

– Naši maturanti su i na ovaj način pokazali da znaju da prepoznaju prave vrijednosti u životu. Ovim činom, uspješno su položili još jedan važan ispit u životu, ispit humanosti – rekao je direktor.

Srednjoškolskog centra Dragomir Jovanović, koji je dodao da su se učenici svrstali u grupu plemenitih ljudi i humanista, koji samom odlukom da daruju krv potvrđuju i spremnost da pomažu ljudima.

Glavna sestra i rukovodilac Službe za transfuziju u bolnici u Kasindolu Gospava Pejić kazala je za „Glas Srpske“ da je ovo jedna od planiranih akcija, koje se sprovode po željama učenika kada postanu punoljetni.

– Nedavno smo u saradnji sa direktorom i profesorima Srednjoškolskog centra u Palama organizovali i predavanje u vezi sa transfuzijskom medicinom i odjek tog zanimljivog i dobro posjećenog skupa jeste upravo ova značajna akcija – ocijenila je Pejićeva.

Ona je podsjetila da je jučerašnjom akcijom zaokružena ovakva aktivnost na području cijelog grada Istočno Sarajevo, kazavši kako su učenici svih srednjih škola na ovom području dobrovoljno darovali krv.

Sami maturanti bili su zadovoljni činjenicom da je njihova ideja u potpunosti oživotvorena, a najavili su da će i ubuduće biti dobrovoljni davaoci krvi i istinski humanisti, spremni da uvijek priteknu u pomoć ljudima koji je očekuju i kojima je potrebna.

Građani sve savjesniji

Gospava Pejić kaže da broj dobrovoljnih davalaca krvi u Istočnom Sarajevu još uvijek nije na željenom nivou, ako se uzme u obzir ukupan broj stanovnika, ali i ističe da je procenat sve veći, što ukazuje da se građani bude u tom smislu i postaju sve savjesniji.

– Do sada nijedan život pacijenta u bolnici Kasindo nije ugrožen zbog eventualnog nedostatka krvi i to je najvažnije – rekla je Pejićeva.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare