Udžbenici i bojanke svim prvačićima

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić danas su u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu prvačićima podijelili bojanke i slikovnice o bezbjednosti saobraćaja.

Riječ je o prvoj školi koja je dobila dio donacije od po 9.000 bojanki i udžbenika koji će biti podijeljeni u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Vulin je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa svojim kolegama u Republici Srpskoj uspješno sarađuje kada je riječ o borbi protiv kriminala, ali i u svakoj drugoj oblasti života.

„Gubitak deteta u saobraćaju je nenadoknadiv. Najveći deo dece koja su stradala u saobraćaju mogla su da budu i dalje živa samo da su se poštovala jednostavna saobraćajna pravila, vezao pojas i da su se poštovali saobraćajni propisi“, naveo je Vulin.

On je istakao da Srbija na svojoj teritoriji ulaže mnogo u edukaciju djece i da mališani u Republici Srpskoj zaslužuju da budu čuvani, da im se pomogne i da se njima i njihovim roditeljima omogući da dugo i bezbjedno žive.

„Srbija kao svoj spoljnopolitički prioritet ima Republiku Srpsku. Svaka oblast života u kojoj možemo da sarađujemo je dokaz koliko smo važni i koliko smo bliski jedni sa drugima. Nema nijednog dela naših života koji ne može da bude unapređen i koji ne može da bude i više podržan kada je u pitanj odnos Srbije i Republike Srpske“, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, dok predsjednik Aleksandar Vučić vodi Srbiju i Republika Srpska će biti čuvana, zbrinuta i uvijek će se voditi računa o njoj i svim njenim potrebama.

„Na ovaj način naša deca uče da budu sigurna i bezbedna, ali uče i važnu stvar da je njihova Srbija uvek tu za njih i da od njihovih prvih koraka tu da brine o njima, da brine o njihovoj bezbednosti i da znaju da uvek u svom životu na svoju Srbiju mogu da se oslone“, poručio je Vulin.

Podjeli ove donacije prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Duško Pešić.

Ćosić je naveo da Vulin veoma često boravi u Istočnom Sarajevu i da ga taj grad, između ostalog, pamti i po tome što je prisustvovao otvaranju Trga Srbija.

„Vulina doživljavamo kao našeg sugrađanina. Ovaj povod je značajan i zajedno sa Agencijom za bezbjednost saraobraćaja Republike Srpske i podršku te agencije u Srbiji značajna je donacija Srpskoj i za sve učenike prvih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj“, rekao je Ćosić i iskazao veliko zadovoljstvo što će ova aktivnost postati tradicionalna.

On je dodao da će se i na ovaj način pokazati koliko Srbija pomaže Republici Srpskoj.

„U posljednje tri gdine Vlada Srbije je izdvojila 53 miliona evra za podršku različitim projektima u gotovo svim opštinama i gradovima u republici Srpskoj koji su najvećim dijelom bili usmjereni u infrastrukturne projekte. Ovdje u Istočnom Sarajevu u svih šest opština dobili smo podršku Srbije i siguran sam da će se ta podrška nastaviti i da će prijateljstvo i bratstvo još više da jača“, istakao je Ćosić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da je ovo druženje agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i Srbije postalo tradicionalno i da je cilj ove posjete da prvačići obogate svoja saobraćajna znanja kroz udžbenik „Bezbjednost saobraćaja“.

„Prvi školski koraci treba da budu tvrdi i zdravi, bezbjedni saobraćajni koraci“, naveo je Krunić i napomenuo da realizovanje donacije ovih udžbenika počinje u Istočnom Sarajevu, a da će uslijediti i u svim gradovima Republike Srpske, te da će svi prvačići dobiti udžbenike koji tretiraju bezbjednost saobraćaja.

On je precizirao da je više od po 9.000 udžbenika i bojanki donirala Agencija za bezbjednost saobraćaja Srbije.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić rekao je da je ključni cilj bezbjednosti saobraćaja Srbije i Republike Srpske da nema poginule djece.

„Da bismo taj cilj ostvarili neophodno je da svi subjekti učestvuju u izgradnji sistema saobraćajnog obrazovanja dece. Mi, bukvalno, otkako izvedemo bebu iz porodilišta, krećemo sa izgradnjom ispravnih stavova i ti ispravni stavovi se izgrađuju kroz porodicu, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i na taj način stvaramo bezbedne generacije dece pešaka, biciklista, putnika, a kasnije to su bezbedne generacije budućih vozača“, naveo je Pešić.

On je najavio da će svaki prvačić u Republici Srpskoj dobiti kljigu „Pažljivkova pravila“, predškolci bojanku, te da su pripremljeni različiti poligoni gdje će se pokazati neki modeli učenja kako se u Srbiji radi sa djecom.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Željka Topalić zahvalila je za poklone i istakla da je ovim potpomognut nastavni proces u ovoj školi, koja je najmnogobrojnija na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Topalićeva je poručila da se najmlađi moraju stalno upućivati u osnovna pravila bezbjednosti kako bi izrasli u građane koji će znati da čuvaju sebe i druge u saobraćaju.

Vulin: Posebno važna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske prioritet borba protiv organizovanog kriminala.

„U pitanju su organizovane kriminalne grupe koje uvek deluju sa obe strane granice. Na prvom mestu su najteža kriminalna djela – ubistva, organizacije ubistava, ali svakako i ilegalna trgovina narkoticima, šverc, trgovina naoružanjem i sve ono što pogađa Srbiju, Republiku Srpsku i BiH“, istakao je Vulin.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da, kad god su realizovane velike akcije, saradnja sa policijom i Tužilaštvom Republike Srpske bila je izvanredna i da tu nikakve prepreke nisu postavljane.

„Političari nekada umeju i da pogreše, ali kada je u pitanju bezbednost naših građana, to nikada nije dovođeno u pitanje“, ocijenio je Vulin.

Ne smije se zaboraviti ko je pobio djecu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin prilikom posjete Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu poklonio se spomeniku podignutom u čast ubijene djece tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u Sarajevu i Srpskom Sarajevu i odao počast nevinim stradalnicima čija je mladost prekinuta dejstvima takozvane Armije BiH.

Vulin je poručio da treba činiti sve da se takve tragedije nikada ne ponove i istakao da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

„Ne sme se desiti da se zaboravi ko je tu decu pobio i da se ne zaboravi čija su to deca“, poručio je Vulin.

Vulin je rekao da je ovakvih spomenika sigurno moglo biti i na drugim mjestima.

„Nije na meni da govorim gde će se postavljati spomenici. Ima ko da o tome odlučuje, ali kada vidite nešto ovako morate da budete ganuti i iskreno ljudski povređeni. Strašno je što je to tako. Strašna je ta brojka od preko 100 ubijene dece“, rekao je Vulin.

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine, 13. septembra 2018. godine otkrili su tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesme Gorana Vračara „Sumrak“, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

Od 475 ubijene djece u odbrambeno-otadžbinskom ratu na prostoru Republike Srpske, najviše je stradalo u Srpskom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare