Udruženje „Sunce“ obilježilo 20 godina rada

0

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala Milenko Vujinović rekao je večeras da su zadovoljni ostvarenim rezultatima i uspjesima koji su postigli za 20 godina rada ovog udruženja.

Vujinović je naveo da su sumirani dosadašnji rezultati i da su napravljene velike promjene za 20 godina rada.

„Na početku rada smo iznajmljivali prostorije, nijedna oblast neophodna za život naših članova i porodica nije bila uređena. Što se tiče zdravstva nismo imali lijekova, dobijali smo ih putem humanitarne pomoći iz inostranstva i nismo imali stručno osoblje, pa smo na liječenje išli u Srbiju i druge zemlje“, rekao je Vujinović novinarima povodom svečanosti obilježavanja 20 godina rada Udruženja.

Vujinović je podsjetio da djeca sa posebnim potrebama nisu bila evidentirana u Centru za socijalni rad, te da su tek od 2005. godine prvi mališani iz ove kategorije upisani u škole.

On je istakao da je na večerašnjem prijemu prisutna djevojka koja tada nije mogla da upiše školu, a sada studira.

Prema njegovim riječima, osobe sa posebnim potrebama su najviše uspjeha ostvarile u sportu i kulturi, gdje danas imaju republičke, evropske i svjetske prvake.

„Od osnivanja smo organizovali podršku stručnog osoblja – pedagoga, psihologa, logopeda i defektologa. U Udruženju trenutno radi logoped za svu djecu opštine Pale, kojeg je obezbijedio načelnik opštine Boško Jugović. Uvezani smo u lokalnoj zajednici tako da nam pomaže Centar za mentalno zdravlje, Osnovna škola `Pale` i mnogi drugi“, naglasio je Vujinović.

Izvršni direktor Specijalne olimpijade BiH Kada Delić rekla je da ova olimpijada, kao akeditovan program na nivou BiH, sprovodi sportska takmičenja za lica sa invaliditetom na kojem se pokazalo da je Udruženje „Sunce“ jedan od najobrazovanijih udruženja na nivou BiH.

„Članovi NJegoš Mihajlović i Milada Elez ostvarili su odlične rezultate na specijalnim olimpijadama u Los Anđelesu, Atini, Šangaju, Abu Dabiju i time pokazali da Udruženje `Sunce` uspješno sprovodi sportske programe“, istakla je Delićeva, koja je i dobitnik zahvalnice za pomoć u radu Udruženja.

Na svečanosti povodom 20 godina rada Udruženja „Sunce“ podijeljene su zahvalnice institucijama, privrednicima, organizacijama, pojedincima i volonterima koji su doprinijeli uspješnom radu tokom dvije decenije.

Udruženje „Sunce“ okuplja 63 djece i omladine sa posebnim potrebama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments