Udruženje pozdravilo odluku o naknadi za lijekove

0

ZVORNIK – Zvornik je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja ratnim vojnim invalidima daje naknadu za lijekove do 30 KM, što opštinsko Udruženje ratnih vojnih invalida pozdravlja, rekao je danas predsjednik ovog udruženja Dragislav Mijanović.

Mijanović je, nakon sjednice Skupštine ovog udruženja, rekao da bi ova stavka mogla da se u narednom periodu poveća i do 50 KM ako bude stabilizovan opštinski budžet.

„Osim izdvajanje za lijekove ratnim vojnim invalidima, lokalna zajednica čini napore da udovolju ovoj populaciji, ali jednostavno za neke više zahvate nema novca, jer su socijalna davanja u opštini velika“, rekao je Mijanović.

On je dodao da je jedna od neočekivanih poteškoća ovog udruženja to što mora da vodi računa i o porodicama boraca i ratih vojnih invalida zbog hapšenja i pritvaranja osumnjičenih za ratne zločine sa zvorničkog područja.

„I o tome moramo da vodimo računa, jer ne možemo dozvoliti da njihove porodice ostanu nezaštićene i ostavljene same sebi“, rekao je Mijanović.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju ove populacije, Mijanović je rekao da će zgrada sa 42 stana za boračku populaciju biti uskoro završena, čime će biti zadovoljena lista stambenog zbrinjavanja ove populacije, ali će ostati još 33 ratna vojna invalida koji nisu stambeno zbrinuta.

Mijanović je rekao da je zadovoljan kada je riječ o zapošljavanje ratnih vojnih invalida na području zvorničke opštine.

„Od 2006. godine, od kada postoji ovo udruženje, zaposleno je 120 invalida, dok prema socijalnoj karti koju vodimo imaju 33 invalida koja nisu zaposlena. Među njima su i oni koji imaju više od 55 godina života, za koje je realno teško naći posao, zbog čega bi u razgovoru sa višim organima vlasti trebalo naći rješenje za njihovo zbrinjavanje“, rekao je Mijanović.

Mijanović je podsjetio da su članovi ovog udruženja stvorili rezervnu banku krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Zvornik.

„Ratni vojni invalidi koji su ovdje doselili iz sarajevske regije češće obolijevaju od karcinoma. Imamo podatke da godišnje oboli šest do osam ratnih vojnih invalida kojima za liječenje, između ostalog, treba dati krv, pa smo se radi toga i organizovali da svake godine dajemo dobrovoljno krv za interne potrebe i sada u zalihama imamo od deset do 20 boca krvi“, rekao je Mijanović.

Ratni vojni invalidi zamjerili su lokalnoj zajednici što još nije završen ulaz za invalide u zgradu opštine, iako je projekat završen.

Skupština Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Zvornik usvojila je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu, te Program rada za ovu godinu.

Ratni vojni invalidi su prije početka rada Skupštine uklonili zastavu BiH iz opštinske sale, da im, kako su naveli, ne vrijeđa rane koje nose.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare