Udomila više od stotinu pasa

0

VIŠEGRAD – Stari, napušteni i gladni psi lutalice našli su utočište na jednom od 50 salaša u okolini sela Žabalj, smještenog na putu Novi Sad – Zrenjanin.
Udomila više od stotinu pasa.

Više od stotinu pasa svih rasta udomila je i nahranila  Monika Brukner, a ljubimcima je dozvolila da se šetaju prostranim dvorištem, ulaze u kuću, hrane se i izležavaju po sobama, hodnicima, kuhinji… Društvo im prave mačke, srne, konji i jedan vuk.

– Psi su kao ljudi. Na njihovom licu se osjeti i tuga i bol i razočarenje. Oni pokazuju da su bolesni ili srećni, žele ljubav i pažnju. Mnogi napušteni psi koje smo zbrinuli u ovo naše carstvo su odbijali hranu i prosto su umrli od tuge za gospodarem – objašnjava Brukner.

U azilu je zaposleno desetak radnika koji svakodnevno vode brigu o životinjama. Hrana ima se kuva noću, a jelovnik se sastoji od mesa, žitarica i povrća.

– Svi psi imaju imena, a svaki ima svoju životnu priču.  Tako je psa Tapija  vlasnik  izbacio iz kuće u Beogradu, ljudi su ga tukli dok ga mi nismo uzeli. Kučku Beu smo našli na gradskom smetljištu, prljavu i gladnu. Ela nije bila dobra za lova pa su je se lovci riješili u jednoj obližnjoj šumi… – priča Monika o svojim ljubimcima.

Monika pokazuje na nekoliko vučjaka i šarplaninaca koji sami noću obilaze i čuvaju salaš da niko nepoznat ne može doći.

Jedan kavez je rezervisan za vuka, koji željan slobode uznemireno šeta od žice do žice i tužno zavija. Njega je kao malog pripitomio kaluđer Ambrovisije iz manastira Kovina.

– Kada je vuk odrastao i počeo slobodno da šeta portom i oko manastira, vladika je naredio da ga uklone. Čuli smo za to i doveli ga u naš azil. Često mu u kavez pustim veće pse koji se s njim igraju. Da vidite onda njegovu radost – priča oduševljeno ova humana žena.

U ovom neobičnom azilu ima još i mačaka, srna, divokoza, konja, krava i svinja…

– Moja životna filozofija je da je sve u univerzumu povezano i svima nam se vraća ono što drugima radimo. Zato s ljubavlju prilazim svakom živom biću, bez obzira na to o kojoj se vrsti radi – rekla je Bruknerova.
Posjetioci

Kad posjetilac uđe u ovaj neobičan bački salaš, oko njega se stvori na desetine pasa. Mnogi pojure na njega, njuškaju goste, umiljavaju se, valjaju, laju, žele da se dodirnu i pomaze. Strah od ugriza ubrzo iščezne pred umiljatim pogledima ovih četvoronožaca.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare