Učiteljska škola – davala znanje i vaspitanje, učila poštovanju

0

FOČA – Nekadašnji učenici Učiteljske škole „Ivo Lola Ribar“ iz Foče, koji žive širom planete, okupili su se danas u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ na tradicionalnoj majskoj prozivci, da bi još jednom evocirali uspomene na đačke dane u školi, koja je važila za jednu od najjačih takve vrste u bivšoj Jugoslaviji.

Učiteljska škola u Foči osnovana je 1960. i radila je do 1972. godine, a pohađali su je đaci iz svih krajeva bivše Jugoslavije, najviše iz BiH, Crne Gore i Srbije.

Škola je bila prepoznatljiva po izuzetno kvalitetnom nastavnom kadru, kojeg su uz domaće činili i profesori sa strane, po oštroj disciplini, ali i bogatim vannastavnim aktivnostima.

Zahvaljujući brojnim muzičkim i sportskim sekcijama, Učiteljska škola imala je veliki društveni značaj za Foču.

Ostala je priča da je Učiteljsku školu u Foči bilo teže završiti nego fakultet.

Rogatičanin Marko Miličević, nakon Učiteljske škole, završio je Fakultet političkih nauka i većinu radnog vijeka proveo je u Lazarevcu kao direktor i glavni i odgovorni urednik Radija Lazarevac.

„Učiteljska škola u Foči dala je takvo znanje za one koji su nastavili dovoljno je da samo knjigu prelistaju i da im je sigurna sedmica. Profesori su bili divni, škola je dala dosta kvalitetnih kadrova, dala je znanje“, dodao je Miličević.

Petar Skakavac iz Nikšića završio je Učiteljsku školu u Foči 1970. godine i radni vijek proveo je kao učitelj.

Prisjećajući se svojih profesora iz Foče, a posebno mu je u osjećanju ostao profesor srpskog jezika Ilija Krunić, on je istakao da su bili strogi, ali pravični, i veoma disciplinovani, pa se nikada nije moglo desiti da zakasne na čas.

Takav pristup i njima su usadili, pa je i on gdje god je radio primijenjivao sve što je od svojih profesora naučio.

Fočak Momir Popović, nakon Učiteljske škole, kao istaknuti sportista – fudbaler „Sutjeske“ i atletičar, završio je Fakultet fizičke kulture u Beogradu, a zaposlenje je našao u Srednjoj tehničkoj školi u Čačku.

U toj školi radio je četiri decenije, sve do penzije, i u više navrata je nagrađivan kao najbolji profesor fizičkog vaspitanja u Čačku.

On je istakao da za sva ta priznanja veliku zahvalnost duguj izvrsnim profesorima Učiteljske škole u Foči, koji su ga odlično naučili pedagošku grupu predmeta – psihologiju, pedagogiju, metodiku.

Uz domaće, najviše đaka bilo je iz Crne Gore, među njima i Desanka Jusufović, koja je kao prosvjetni radnik uspješno radila i u Švedskoj, gdje trenutno uživa u zasluženoj penziji.

„Radila sam u Švedskoj prvo kao prevodilac, a zatim kao pedagog maternjeg jezika u obdaništima, što je pomoglo da djeca sa naših prostora brže nauče jezik, da se osjećaju sigurno. Upoređujući sa švedskim, moja lična ocjena je da je naše obrazovanje kvalitetnije“, rekla je Jusufovićeva.

Nekadašnji profesor pedagogije i psihologije u Učiteljskoj školi u Foči Mirjana Jovičić napomenula je da je ova škola davala kvalitetno obrazovanje i vaspitanje, za koje kaže da se u međuvremenu negdje izgubilo.

„Kakav je proces obrazovanja danas, teško je govoriti, jer u svemu što se dešava u svijetu i kod nas obrazovanje i vaspitanje nije moglo ostati nedirnuto. Djeca su najmanje kriva, jednostavno oni su rezultat onoga što mi tražimo od njih, a čini mi se da se zadnjih godina vrlo malo traži. Pominju se đačka prava – nikada se đačka prava nisu tražila prije završavanja obaveza, a sada je to izgleda pravilo“, upozorila je Jovičićeva.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare