Učitelji evocirali uspomene od prije pola vijeka

0
Učitelji evocirali uspomene od prije pola vijeka

FOČA – Nekadašnji đaci Učiteljske škole „Ivo Lola Ribar“ iz Foče, koji su srednjoškolsko obrazovanje završili 1967. godine, danas su ponovo sjeli u školske klupe, da bi evocirali uspomene i obilježili pola vijeka od mature.

Od 90 članova ove generacije, trećina je ili umrla ili poginula u građanskom ratu, a školskom času odazvalo ih se 17 iz Beograda, Kragujevca, Priboja, Herceg Novog, Goražda, Foče, Kozarske Dubice i drugih gradova.

Učiteljsku školu u Foči, koja je postojala od 1960. do 1972. godine, pohađali su učenici iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, a isto važi i za profesorski kadar.

Bila je poznata po strogim kriterijumima i kao škola koju je bilo veoma teško završiti.

Husein Halilović iz Goražda ističe da je Učiteljska škola u ono vrijeme više vrijedila nego dobar proizvodni pogon.

„Nije proizvodila materijalna dobra, ali je proizvodila pamet. U ono doba ko je završio Učiteljsku školu mogao je da radi bilo gdje i više je vrijedila nego danas fakultet“, rekao je Halilović, koji je u karijeri obavljao i dužnost direktora škole u Vitkovićima kod Goražda.

Osim što je proizvodila učiteljski kadar, škola je imala veliki društveni značaj za Foču jer je, zahvaljujući brojnim muzičkim, zabavnim i sportskim sekcijama, unijela veliku živost i preporodila kulturno-zabavni i sportski život.

Mirko Stefanović iz Priboja navodi da je Učiteljska škola dala veoma kvalitetne kadrove, koji su se istakli u znanju i organizaciji posla. Prisjeća se da je kao predsjednik Sportskog školskog društva učestvovao na brojnim sportskim manifestacijama.

„Organizovana su takmičenja u raznim atletskim disciplinama i veliko rivalstvo je bilo između Učiteljske i Medicinske škole, a osim u Foči učestvovali smo i na raznim seoskim takmičenjima i vašarima. Škola i Foča ostali su mi u veoma lepom sećanju i uvek mi je milo da dođem i da evociram uspomene“, rekao je Stefanović.

Fočanski učitelji školovali su generacije širom Jugoslavije, a učenici ove škole bili su uspješni i u drugim profesijama.

Rajko Fuštar je stekao odlično predznanje za pravni fakultet, na kome je nastavio školovanje.

„Radio sam kao sudija u Čačku, Kraljevu i Kragujevcu, a danas je sa nama i drugarica iz razreda koja je bila predsjednik Okružnog suda u Prijedoru“, kaže Fuštar.

Školskom času prisustvovala je i nekadašnji profesor Učiteljske škole Ana Jovičić.

„Mislim da niti je bilo, niti će kada biti takve škole, sa djecom i profesorima punim entuzijazma i ljubavi za rad. U školi je vladao red, mir i rad sa profesorima iz svih krajeva Jugoslavije, koji su odlično uklopili i funkcionisali kao jedan čovjek. Voljela bih i da su danas škole takve, ali izgleda da je to vrijeme prošlo i da više nema takvog reda i rada“, navela je Jovičićeva.

Školski čas održan je u prostorijama nekadašnje Učiteljske škole, danas Osnovne škole „Sveti Sava“, nakon čega je druženje nastavljeno u jednom od fočanskih restorana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare