Učestale nesreće sa smrtnim ishodom upalile alarm u policiji

0
Učestale nesreće sa smrtnim ishodom upalile alarm u policiji
Arhiv

FOČA – U saobraćajnim nesrećama na području koje pokriva Policijska uprava Foča u proteklih pola godine šest lica je smrtno stradalo, pa je policija pojačala prisustvo na magistralnim putevima, a preduzima i druge preventivne mjere da bi se poboljšala bezbjednost saobraćaja.

Mada je ukupan broj saobraćajnih nezgoda u prvoj polovini ove, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen za 14 odsto, šest lica je poginulo u pet saobraćajnih nesreća, koje su se gotovo sve dogodile početkom juna, u razmaku od svega petnaestak dana, a najčešći uzrok je brzina kretanja vozila.

Načelnik Odjeljenja policije u Policijkoj upravi Foča Zoran Vuković rekao je na konferenciji za novinare da je to bio alarm za policiju da preduzme niz dodatnih bezbjednosnih mjera.

„Sačinili smo poseban plan pojačanih aktivnosti za vrijeme turističke sezone, jer je u ovom periodu značajno povećan broj vozila i priliv ljudi sa strane. Plan je u fazi realizacije, pa zato imamo pojačano prisustvo policije na putevima“, rekao je Vuković.

On je napomenuo da je u dogovoru sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske danas počela pojačana radarska kontrola na području Policijske uprave Foča, koja će trajati do 6. avgusta, do kada će biti aktivan poseban radarski uređaj sa digitalnim mjerenjem bez prisustva policije „ramer 10“.

Uređaj će raditi na području Višegrada danas i sutra, te 5. i 6. avgusta, u opštini Rudo 23. i 24. jula, u Novom Goraždu 25. i 26. jula, kao i 1. i 2. avgusta, na području Foče 27, 28. i 29. jula, te 4. avgusta, u Kalinoviku 30. jula i u Čajniču 31. jula.

Iz policije podsjećaju da radarski sistem funkcioniše u svim vremenskim, te u noćnim uslovima, istovremeno detektuje više vozila u prekršaju, a smanjuje i mogućnost korupcije, jer svaki od uređaja ima memoriju na koju policijski službenik ne može da utiče.

Vozačima koji počine prekršaj evidentiran navedenim radarskim sistemom obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na prijavljenu adresu prebivališta.

U istom ovom periodu, u bližem okruženju je smrtno stradalo i više lica na putu Foča-Goražde, na području Federacije BiH, te na putu Ustiprača-Romanija, a u policiji napominju da učestale nesreće ukazuju na to da uski magistralni putevi, sa dosta krivina, u vrijeme kada su projektovani nisu bili predviđeni za današnje vrste vozila koja razvijaju velike brzine.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare