Učesnici “šetnje zadovoljstva” krenuli na planinu Grkinja

0

ZVORNIK- Oko 140 planinara i 40 srednjoškolaca priključilo se danas u Drinjači kod Zvornika “Šetnji zadovoljstva” pješačkom stazom dugom 15 kilometara na planinu Grkinja.

Predsjednik zvorničkog Planinarskog ekološkog udruženja “Korak” Zoran Smiljanić rekao je Srni da su se, osim “Koraka”, “Šetnji zadovoljstva” pridružili članovi planinarskih društava iz Vlasenice, Milića, Han Pijeska, Bijeljine, Petrova Sela sa Ozrena i Bajine Bašte.

On je dodao da su svi učesnici šetnje opremljeni potrebnom opremom, dok je obezbijeđeno i ambulantno vozilo radi hitne intervencije ukoliko neko od učesnika bude osjećao fizički zamor do planine Grkinja, čija nadmorska visdina iznosi 760 metara.

Ističući da oko 80 odsto Zvorničana ne zna gdje se nalazi planina Grkinja, Smiljanić je rekao da upravo ovakvim šetnjama Planinarsko ekološko udruženje “Korak” nastoji promovisati ovu planinu da što više naroda uživa u njenim ljepotama.

Smiljanić je podsjetio da na Grkinji raste uglavnom listopadna šuma, nerijetko i četinari, dok ima dosta proplanaka na kojima rastu borovnice, šipurak, drenjak i druge raznovrsne biljke.

“Najveći vrh Grkinje naziva se Borovnjak i dobio je upravo ime po borovnicama koje dominiraju ovim uzvišenjem”, rekao je Smiljanić i dodao da članovi Planinarskog ekološkog udruženja “Korak” vode zdrav život nastojeći da što više građana dođe na planinu da se uvjeri u njene ljepote.

Smiljanić je rekao da je povratak sa planine Grkinja planiran u popodnevnim časovima.

“Šetnju zadovoljstva” organizovalo je Planinarsko ekološko udruženje “Korak” i Koalicija za promociju fizičke aktivnosti, a podržali Gradska uprava i Turistička organizacija Zvornik.

Prije desetak dana članovi zvorničkog Planinarskog ekološko udruženja “Korak” i Košarkaškog kluba “Zvornik basket” organizovali su akciju čišćenja i markacije pješačkih staza na planini Grkinja kod Zvornika, kako bi se učesnici “Šetnje zadovoljstva” kretali obilježenim stazama.

“Šetnja zadovoljstva” realizuje se u okviru projekta “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio Projekta Republika Srpska”.

Ovo je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva, čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje.

Zvornik je jedan od dva grada u Republici Srpskoj koji je obuhvaćen projektom, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments