Učešće u ukupnim prihodima u Srpskoj svega 7,2 odsto

2
Područna privredna komora Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Ukupan prihod ostvaren u 2016. godini na području koje pokriva Područna privredna komora Istočno Sarajevo iznosio je 1.346.139.013 KM ili svega 7,2 odsto ukupnog prihoda ostvarenog u Srpskoj, saopšteno je iz Komore.

Iz Komore navode da je to pokazatelj da privreda istočnog dijela Republike Srpske veoma malo učestvuje u ukupnim finansijskim pokazateljima Srpske, što je isti slučaj i sa drugim pokazateljima.

Kada je riječ o strukturi privrede, vidno je da je najzastupljenija trgovina, tako da ostvareni prihodi najvećim dijelom potiču iz ove privredne grane i igara na sreću, navode iz Komore.

„Prilikom detaljnije analize, može se zaključiti da se ne vidi značajnije učešće realnog sektora u bruto proizvodu i da ono opada iz godine u godinu. Sve to ukazuje na lošu strukturu privrede u našoj regiji, koja je najvećim dijelom sirovinska, kao i na povećan rad na crno“, navode iz Područne privredne komora Istočno Sarajevo.

Da bi bio sačuvan preostali dio realnog sektora, Upravni odbor Područne privredne komore Istočno Sarajevo smatra i da bio Zavod za zapošljavanje Republike Srpske trebalo da ima više programa za prekvalifikaciju radne snage, te da se o tome vodi evidencija.

„Pored navedenog, Komora i dalje mora istrajati na zahtjevima o rasterećenju privrede na kojima već duži niz godina insistira“, ističe se u saopštenju.

Upravni odbor Područne privredne komore Istočno Sarajevo je na sjednici održanoj juče razmatrao rezultate poslovanja privrede za 2016. godinu koje pokriva ova komora.

Iz Komore navode da je informacija o finansijskim rezultatima poslovanja privrede urađena na osnovu podataka Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kad pocnu ljudi pricati nesto protiv Federacije ja bi u zemlju da propadnem.Pa nama da nema federalnog Sarajeva i federacije mi bi umrli od gladi.Problem je sto nema realnog sektora a jos veci je problem sto se malo sta radi da se realni sektor ozivi.Nasi lokalni politicari bi trebalo da angazuju sve svoje kapacitete oko ovog pitanja.Izuzetno dobra ideja je otvaranje industrijske zone u krugu fabrike Famos na Palama.Nadam se da ce se istrajati u tome jer mi moramo da napravimo uslove da bi neko dosao i otvorio fabriku.Nazalost, malo ili nikako se o tome razmisljalo u proslosti.

ček ček, 1.346.139.013 – milijardu i tristo miliona? pa valjda se hiljade odvajaju tačkama a decimale zapetom?