Ubavkina prirodna kozmetika za ljude i životinje

0

Ubavka Trifković sa Pala prije četiri godine odlučila je da se bavi proizvodnjom domaće kozmetike od prirodnih i zdravih sastojaka pod nazivom „Diva natura“, koji povoljno djeluju na kožu i zdravlje cijelog organizma.

Prirodna kozmetika „Diva natura“ pruža široku paletu proizvoda.

„Krenula sam od prirodnih sapuna koji su biljnog porijekla u koje stavljam maslinovo, palmino, bademovo, kokosovo i ricinusovo ulje i dodajem eterična ulja. Imam oko 16 vrsta sapuna“, navodi Trifkovićeva za Srnu.

Osim toga, počela je da pravi dezodorans stikove sa eteričnim uljima od narandže, mente, sibirskog bora, zatim balzam za usne, buter za tijelo, šumeće kupke – kuglice za opuštanje, te bam-bombe za banjanje stopala.

„U neke sapune dodajem kozije mlijeko“, otkriva Ubavka i napominje da su to, inače, sapuni od nevena, kamilice, zatim aktivnog uglja, maka i cimeta, koji su malo kremastiji. Svi sapuni se koriste za sve tipove kože.

Prirodna kozmetika, osim pažljivo biranih sastojaka, iziskuje mnogo rada, vremena do finalnog rezultata. Sapun se pravi hladnim postupkom, a, kada se napravi, treba oko mjesec dana da sazri.

„Najviše vremena oduzima pravljenje kalupa, kao i mjerenje koje mora da bude precizno. Postoji sapunski kalkulator koji izračuna koliko je potrebno natrijum hidroksida i destilovane vode, mlijeka, ostalih ulja… Zatim se radi mućenje, izlivanje i sve se radi na temperaturi do 35 stepeni“, naglašava Trifkovićeva.

U sapune, koji su raznolikih boja, dodaje prirodne boje, kao što je, na primjer, cvijet nevena da bi sapun bio rozikast, zatim kurkuma i kakao. Postoje posebne kozmetičke boje za sapune koje se zovu „mice“, a koje dodaje radi dekorativnosti.

Ubavka sirovine nabavlja u bio-špajzovima, pretežno iz Srbije, u prodajnim centrima ili u biljnoj apoteci, pa je važno da sapuni stoje na podlozi – drvenoj ili plastičnoj kako bi duže trajali i da se ne bi topili.

Prirodna kozmetika je ispitana i na Institutu za javno zdravstvo Istočno Sarajevo, a, da bi kvalitet bio još bolji, Trifkovićeva je pohađala školu sapuna u Srbiji prije dvije godine.

Ubavka je registrovala svoju zanatsku radnju u avgustu, a pohađala je akcelerator program pri Razvojnoj agenciji Republike Srpske i „Fondaciju 787“ u Sarajevu.

Ona navodi da će izbor sapuna suziti na šest vrsta kako bi radila veće serije, jer je do sada sve bilo kućna radinost – krenula je iz hobija, a preraslo je u strast i proširilo se i na ostali asortiman.

U planu joj je da pravi i korporativne poklone za muškarce.

SAPUNI I ZA KUĆNE LJUBIMCE – PSE

S obzirom na to da Ubavka radi u veterinarskoj stanici na Palama, odlučila je da i za pse proizvodi sapune, kojih ima oko 250.

To su inovativni sapuni za ljubimce i pravi dvije vrste – sapunice sa eteričnim uljem lavande i sapunice sa eteričnim uljem citronele, koji je inače repalent jer štiti od buva, krpelja i komaraca.

Cijena sapuna je pet KM.

Svi zainteresovani prirodnu kozmetiku „Diva natura“ mogu potražiti na „Instagram“ profilu /diva_nature_care/ ili na broj telefona 066/493-316.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare