U zavodu za forenziku mjesta za šest pripravnika

0

SOKOLAC – U Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu danas je počelo potpisivanje ugovora sa šest pripravnika koji će u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi odraditi pripravnički staž od 12 mjeseci, pema Programu podrške zapošljavanja mladih sa visokom stručnom spremom /VSS/.

Direktor ovog Zavoda Bojan Koprivica rekao je Srni je ova ustanova prošla na konkursu Zavoda za zapošljavanje Srpske za korištenje sredstava po Programu podrške zapošljavanja mladih sa evidencije nezaposlenih, sa VSS u statusu pripravnika u 2018. godini čiji je cilj osposobljavanje mladih lica za samostalan rad u struci.

„Danas smo potpsali ugovore sa dva radnika za rad u radno-okupacionoj terapiji i jednog psihologa, a u toku sljedeće sedmice biće potpisani ugovori sa jednim pravnikom, ekonomistom i socijalnim radnikom“, kaže Koprivica.

On je dodao da su u prije nekoliko dana u ovoj ustanovi završeni protokoli za postupanje sa počiniocima krivičnih djela sa duševnim smetnjama u forenzičkim ustanovama.

Koprivica je najavio da će od 3. do 5. septembra u Tesliću biti organizovana jedna od tih sesija, gdje će prisustvovati 20 radnika Zavoda sa Sokoca, pri čemu će se obučavati i upoznavati sa načinom postupanja sa počiniocima krivičnih djela sa duševnim smetnjama, kakvi su pacijeti ove ustanove.

Direktors Zavoda za forenzičku psihijatriju je raduje da se broj pacijenata u ovoj ustanovi iz dana u dan povećava i da je od početnih tridesetak taj broje povećan na 85, među kojima je i deset iz Zenice i deset pacijenata iz Tuzle.

Koprivica očekuje da će u narednom periodu početi veći priliv pacijenata iz ustanova sa područja FBiH.

Zavod za forenziku je, kako navodi direktor Koprivica, finasijski veoma stabilna javna zdravstvena ustanova u kojoj se se neto i bruto plate redovno isplaćuju, s tim da ima malo kašnjenja prema Poreskoj upravi Republike Srpske, što će biti riješeno do oktobra.

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu otvoren je u novembru 2011. a prve pacijente primio je u decembru 2016. godine. Ova ustanova trenutno zapošljava 97 lica.

Jedina je javna zdravstvena ustanova ovog tipa u BiH, u kojoj je osiguran adekvatan psihijatrijski tretman za lica iz cijele zemlje, kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere bezbjednosti, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare