U Višegradu predstavljen Ifad projekat

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je, uz prisustvo većeg broja zainteresovanih poljoprivrednika, preduzetnika i predstavnika lokalnih poljoprivrednih udruženja i zadruga, izvršena prezentacija Ifad projekta, koji će se do 2015. godine provoditi na ruralnim područjima 14 opština Republike Srpske, među kojima je i Višegrad.

Ovom  prilikom  projekat „Poboljšanja uslova života na selu“ prezentirali su stručnjaci Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Po riječima Mila Banjca, inžinjera za razvoj ruralne  infrastrukture u okviru ovog projekta, izuzetno povoljna bespovratna podsticajna sredstva, uz manji dio vlastitog učešća, moći će koristiti poljoprivrednici i stanovnici seoskih područja, ali ne samostalno, već isključivo ukoliko su udruženi.

-Realizacija  ovog projekta počinje već prvih  mjeseci 2011. godine i njegov  intenzitet zavisi od inicijativa  sa terena, od stanovnika na ruralnim područjima odabranih opština. Ono što je bitno radi se o sredstvima međunarodnog IFAD fonda i ona su za krajnje korisnike bespovratna, kaže Banjac.

Cilj projekta je održivi napredak ruralnih seoskih  područja, povećanje proizvodnje, ekonomičnosti  i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

-Uz  to, dio sredstava namjenjen je  za poboljšanje dijela seoske  infrastrukture koja je ključna  za napredniji život seoskog  stanovništva.  U ovom dijelu predviđeno je i učešće mjesnih zajednica, udruženih poljoprivrednika ili zadrugara do 20 odsto vrijednosti pojedinačnih projekata, naglašava Banjac, dodavši da su njihovi raniji projekti pokazali da su oni sa sličnim učešćem pokazali dobre rezultate, dok su projekti stopostotnih donacija uglavnom propali.

Pored Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dodatne informacije o podnošenju projekata za sredstva iz ovog fonda zainteresovani mogu dobiti i u opštinskim odjeljenjima za privredu, u 14 opština u kojima se provodi Ifad projekat. 

(S.Heleta)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare