U velikoj akciji uhapšeno sedam članova kriminalne grupe

0

U velikoj akciji pripadnici CJB Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo priveli sedam članova kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila. Policija uhapšene tereti i za ucjene i iznude. Pripadnici CJB Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo u akciji pod kodnim nazivom „Kum“ uhapsili su sedam članova organizovane kriminalne grupe, koja se se na području Sarajeva bavila krađama vozila, ucjenama i iznudama!

Dobro obavješteni izvor Pressa RS kaže da su u akciji uhapšene policiji već dobro poznate osobe iz kriminalnog miljea Nijaz Karkelja (46) zvani Nisko iz Sarajeva, Dejan Vuković (28) poznatiji kao Superbeba iz Istočnog Sarajeva, gazda picerije „Mama mia“ na Palama Srećko Trifković, Midhat Londrc iz Sarajeva, Srećko Mandić (27), Milosav Samardžić (35) i Predrag Spaić (28) iz Istočnog Sarajeva. U akciji policije privedeno je ukupno 14 osoba, među kojima su i Njegoš Purković (25), Danilo Cicović (34), M. D. (29), M. V. (24), P. P. (27), V. G. (30) i A. I. (41).

Dobro razrađen posao

Sagovornik Press-a  iz CJB Istočno Sarajevo ističe da je policija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu pretresla desetak stambenih i drugih objekata koje su osumnjičeni koristili.

– Tom prilikom pronađeni su određeni dokazi koji će biti korišćeni u krivičnom postupku protiv ove grupe. Zaplijenjen je i veći broj mobilnih telefona, SIM kartica, laptop računara kao i drugi predmeti koji su korišćeni u krađama i iznudama vozila – kaže izvor Pressa RS.

Naš sagovornik pojašnjava da je ova grupa automobile krala na području Kantona Sarajevo, a nakon toga ih je prebacivala u takozvane „štekove“ na Palama. Kada ukradeni automobil smjeste „na sigurno“,osumnjičeni su telefonom pozivali vlasnike i nudili im da za određen iznos novca otkupe svoje vozilo. Otkup je najčešće dogovaran telefonom ili uz pomoć posrednika koji su bili u kontaktu sa osumnjičenima. Po njihovim instrukcijama vlasnici su novac ostavljali na dogovorenim mjestima, a nakon „uplate“ automobil bi ih obično čekao na nekom javnom parkingu i slično.

– Grupa je nekoliko mjeseci praćena, a tokom istrage presretnuto je više telefonskih razgovora u kojima su dogovarali krađe ili otkup vozila. U nekoliko navrata policija je u ukradene automobile pronalazila na području Istočnog Sarajeva, pa u tim slučajevima do iznude nije ni došlo – kaže Pressov izvor iz policije.

Isti izvor navodi da je većina osumnjičenih odranije poznata policiji, a dobar dio njih već je osuđivan zbog krađa automobila i iznuda. Nijaz Karkelja ranije je osuđivan zbog pucnjave u restoranu „Oaza“ na Ilidži. U novembru 2009. godine hapšen je zbog krađe i iznude novca od turskog državljanina kome je po dolasku u Sarajevo ukraden „folksvagen“ kombi, vrijedan oko 60.000 KM. Kombi je pronađen, a policija je prilikom hapšenja Karkelje i njegovih saučesnika pronašla novac od otkupa. Dejan Vuković Superbeba ranije se dovodio u vezu sa kriminalnim klanom Đorđa Ždrala. U oktobru 2008. ranjen je u noge u pucnjavi koja se dogodila u kladionici u Istočnoj Ilidži, a u novembru 2009. godine osuđen je u u sarajevskom Opštinskom sudu na osam mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude nad doktorom Mirsadom Kacilom iz Sarajeva. Superbeba je tada priznao da je telefonom pozivao dr Kacilu od koga je pokušao da iznudi 20.000 maraka za povrat automobila koji mu je ukraden dan ranije.

Stare policijske mušterije

Predrag Spaić je sin kontroverznog biznismena Ratomira Rate Spaića iz Istočnog Sarajeva, koji je ubijen u martu 2006. godine, a ranije se nije dovodio u vezu sa krađama automobila. U maju prošle godine Spaić je privođen nakon što je hicima iz pištolja ranio dva lopova koje je zatekao u provali u svojoj firmi „RMG“ u Istočnom Sarajevu. Milosav Samardžić u septembru 2008. godine pravosnažno je oslobođen optužbe da je bio član „auto-mafije“ predvođene Goranom Pržuljem. Međutim, godinu dana kasnije zajedno sa Pržuljem i još šest lica ponovo je hapšen zbog sumnje da je učestvovao u krađama vozila. Zbog krađe vozila i iznuda Srećko Trifković je i 2008. godine bio pod istragom MUP-a Kantona Sarajevo, a pojedini mediji prošle godine dovodili su ga u vezu sa tri lica koja su navodno bliska sa narkobosom Darkom Šarićem.

Jasna Omićević

Omićević: „Akcija nije završena!“

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Jasmina Omićević potvrdila je Pressu RS da je u akciji „Kum“ uhapšeno sedam osumnjičenih, koji su juče predati u nadležnost ovog tužilaštva.

– Akcija „Kum“ urađena je po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i Specijalnog tužilaštva RS. Do sada je uhapšeno sedam lica, čija saslušanja su u toku, a nakon toga tužilac će donijeti odluku za koga od njih će zatražiti mjeru pritvora. Osumnjičeni se terete da su da su kao članovi organizovane kriminalne grupe učestvovali u krađama vozila i iznudama. Akcija nije završena i policija intenzivno traga za još nekoliko osoba – rekla je Omićevićeva.

(www.palelive.com / Press RS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare