U Vardištu obilježeno 18 godina od osvećenja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg

0

VIŠEGRAD – U Vardištu kod Višegrada 28. jula je obilježeno 18 godina od osvećenja hrama Vaznesenja Gospodnjeg, u kome je 2009. godine formiran ženski manastir.

 

Svetu liturgiju, kojoj je prisustvovao i načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković, služio je arhimandrit Jovan Gardović.

U razgovoru sa načelnikom Miškovićem, kome su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne parohije Vardiške i Srpskog sokolskog društva „Soko“, dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na dostojnom obilježavanju 20 godina od osvećenja manastirskog hrama, 2015. godine.

Do tada bi, uz podršku resornog ministarstva Vlade Srbije trebalo urediti zapuštenu kapelu koja je u Vardištu podignuta u znak sjećanja na 440 izginulih srpskih vojnika 1915. godine, na prostoru oko Vardišta.

Podržavajući ove aktivnosti načelnik Slaviša Mišković je podsjetio da je prije 18 godina prisustvovao osvećenju hrama u Vardištu, tako da je dodatno vezan za ovu pravoslavnu svetinju.

Dogovoreno je da opština Višegrad obezbjedi odgovarajuće zemljište za izgradnju sportskog terena, za koji su sportske rekvizite obećali obezbjediti prijatelji „Sokola“, poznati sportisti i sportski radnici iz Srbije.

(www.palelive.com / www.opstinavisegrad.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare