U utorak sastanak o zakonu o Olimpijskom centru „Jahorina“

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u utorak, 29. novembra, biti održan sastanak u Istočnom Sarajevu na kojem će biti razmatrana potreba donošenja zakona o Olimpijskom centru „Jahorina“, kao i regulisanje pitanja gradnje na ovoj planini.

Dodik je ukazao da je važno da se Jahorina posmatra isključivo kao mega razvojni, komercijalni, finansijski i tursistički centar, te da mora da nestane mentalitet u vezi sa malim i skorojevićkim projektima na ovoj olimijskoj planini.

„Ako to ne bude pratila organizacija države u smislu kontrola, onda ovdje možemo da dođemo u velike probleme. Zato sam naložio danas da se u utorak održi sastanak na kojem će jedina tačka dnevnog reda biti sređivanje stanja na ovom prostoru sa osnovnim ciljem da konačno dođemo do zakona o Olimpijskom centru ili o Jahorini kojim će se jasno opisati kako će se ponašati subjekti u ovom čitavom procesu“, rekao je Dodik nakon sastanka sa rukovodstvom Olimpijskog centra „Jahorina“.

On je ukazao da se dugi niz godina hotelijeri i vlasini ugostiteljskih objekata na Jahorini ne ponašaju odgovorno prema Republici Srpskoj zbog čega će, kako je najavio, biti formirano posebno odjeljenje finansijske policije i poreske uprave.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da se čini da hotelijeri nisu solidaran partner, s obzirom na to da država ulaže ozbiljan novac u infrasturkturu u smislu izgradnje putnog pravca prema Jahorini i rješavanje pitanja parkiranja.

„Sve to činimo da bude funkacionalnije da bi hotelijeri i ugostitelji mogli da ostvare svoje zarade. To uopšte nije problem, ali ćemo biti veoma rigorozni za svagi pfening koji utaje državi. Mislim da ćemo donijeti leks specijalis da svako ko radi na štetu države biće privremeno ili trajno zatvoren“, poručio je Dodik.

On je nakon sastanka sa rukovodstvom Olimpijskog centra u Ruskom domu na Jahorini naveo da će se i oni koji imaju neregulisanu gradnju na Jahorini morati suočiti sa rigoroznim propisima.

„I o tome ćemo na sastanku u utorak. Kao predsjednik neću dozovoliti da se ovo ugrozi! Ovo je samo po sebi važno finansijski i razvojno mjesto za čitav region“, naglasio je Dodik, ističući da su opštine Pale i Trnovo koje su na Jahorini nadležne po pitanju imovine i građevinskih dozvola od toga ostvarile značajne prihode.

Dodik je naglasio da na Jahorini projekti neće i ne smiju stati, te da će na ovoj olimpijskoj planini raditi oni koji imaju pozitivan odnos prema onom što je država uradila.

„Apsolutno želim da stimulišem, ukažem, zatražim i obezbijedim da Vlada i sve institucije u Republici Srpskoj sa posebnom pažnjom gledaju na ovaj prostor. Ne smijemo dozvoliti da se zaustave projekti, niti smijemo dozvoliti da se skrnavi ovdje ovaj prostor“, istakao je Dodik.

On se osvrnuo i na pitanje bezbjednosti na Jahorini, ističući da se ni po tom pitanju neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje.

„Nećemo dozvoliti ni bezbjednosno ugrožavanje ovog prostora. Ostvarili smo značajne akcije da percepcija bezbjednosti na ovom prostoru bude na visokom nivou“, rekao je predsjednik Repubilke Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare