U utorak pomen za 6.000 Srba ubijenih u Starom Brodu

0

VIŠEGRAD – U Starom Brodu kod Višegrada u utorak, 22. marta, biće služen pomen za 6.000 Srba koje su pobile ustaše 1942. godine.
Sveštenik Dragan Vukotić rekao je Srni da će Sveta liturgija u kapeli u Starom Brodu biti služena u 10.00 časova, a u 12.00 časova biće služen parastos za ubijene Srbe.

On je istakao da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i da o njemu treba govoriti mlađim naraštajima.

Vukotić je dodao da je za sve koji žele da prisustvuju pomenu obezbijeđen prevoz. Sa pristaništa iz Andrićgrada i sa pristaništa ispod Novog mosta brod kreće u 9.00 časova.

U organizaciju obilježavanja 74 godine od ovog masovnog zločina nad srpskim civilima uključile su se i susjedne oštine Rogatica, Sokolac i Han Pijesak.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopčivšeg NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare