U utorak počinje Revija srpskog dokumentarnog filma

0

Na Palama će od 14. do 16. decembra biti održan ciklus Revije srpskog filma tokom kojeg će biti prikazano 20 srpskih i jugoslovenskih dokumentarnih filmova. Tokom revije, koja se organizuje treći put, biće prikazani filmovi iz perioda od 1954. do 2000. godine koji se svrstavaju u sam vrh srpske i jugoslovenske filmske dokumentaristike, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Na reviji srpskog dokumentarnog filma biće prikazana ostvarenja Milenka Štrpca „U srcu Kosmeta“, Puriše Đorđevića „Devojka sa naslovne strane“, Aleksandra Aranđelovića „Na kavi u Maglaju“.

Biće prikazane i slike iz života preminule slikarke Milene Pavlović-Barili u poetičnom dokumentarcu Ljubiše Jocića, te „Koraci baleta“ Nikole Rajića, kao i antologijsko djelo srpskog dokumentarnog filma „Let nad močvarom“ Aleksandra Saše Petrovića, „Ždrijelo“ Živka Nikolića i mnogi drugi.

U okviru trodnevne revije predstaviće se i novi autori čiji se dokumentarni filmovi sasvim sigurno svrstavaju u sam vrh ovog žanra.

Sve projekcije biće održane u terminima 19.00 i 20.30 časova u Kulturnom centru na Palama, a ulaz je slobodan.

Revija srpskog dokumentarnog filma organizovana je u saradnji Kinoteke RS i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Gosti Kinoteke RS biće čelni ljudi Jugoslovenske kinoteke, upravnik Arhiva Aleksandar Saša Erdeljanović i Božidar Marjanović, stručni saradnik u nacionalnom filmskomarhivu Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare