U toku obuka tima za podvodno deminiranje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed ističe da, zahvaljujući pomoći Ambasade Češke u BiH, više od godinu dana traje obuka specijalizovanog tima za podvodno deminiranje.

“Riječ je o izuzetno zahtjevnoj obuci i nadam se da ćemo do polovine ove godine dobiti zvanične sertifikate, te da ćemo našem spasilačkom timu na vodi i pod vodom, kao i timu za prečišćavanje vode u slučaju poplava dodati i ovaj tim, na koji sam izuzuzetno ponosan. Mislim da takav tim ne posjeduje niko u našem okruženju”, rekao je Međed Srni povodom 1. marta – Međunarodnog dana Civilne zaštite.

S obzirom da imaju opremu, u Civilnoj zaštiti planiraju da formiraju još jedan tim za prečišćavanje vode na prostoru Hercegovine ili Posavine kako bi mogli da intervenišu u slučaju poplava i potrebe za vodom za piće.

U narednih desetak dana trebalo bi da počne obuka kojom će biti obuhvaćeno tridesetak osoba, čiji je primarni zadatak da reaguju u slučaju većih ekscesnih dešavanja, kao što su zemljotresi i slično.

“Oni će biti opremljeni i obučeni da mogu u ozbiljnim situacijama adekvatno da odgovore. Projekat se realizuje zahvaljujući pomoći Delegacije EU, a vrijednost opreme koja dolazi u Republiku Srpsku je 850.000 KM. Nadam se da će do početka sljedeće godine taj tim biti aktivan”, navodi Međed.

On kaže da je tim Civilne zaštite od radiološke, hemijske i biološke opasnosti je sigurno najkvalitetniji i najopremljeniji na Balkanu, napominjući da postoji i tim deminera na koji je posebno ponosan.

“Nadam se da bi u narednom periodu, uz pomoć Vlade Republike Srspke, trebalo da dobijemo najkvalitetnije mašine za deminiranje čime bismo poboljšali kvalitet našeg rada”, istakao je Međed.

Napominjući da su demineri ujedno i spasioci, on kaže da je prošle godine izvršena obuka oko 40 deminera za početno gašenje požara.

On dodaje da Republička uprava Civilne zaštite ima i tim Gorske službe spasavanja, te da je pokrivena cijela Srpska.

Međed napominje da su prošle godine u ovom periodu bile poplave u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, posebno na područjima uz rijeke Sanu, Unu i Savu.

“Zahvaljujući našim spasilačkim timovima uspjeli smo da odbranimo Kozarsku Dubicu i posebno se zahvaljujem tadašnjem predsjedniku Republike Srpske, a sadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji nam je pomogao”, naglašava Međed za Srnu.

Međed najavljuje da će 20. marta, u okviru Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, biti održana regionalna združena vježba u kojoj će učestvovati svi subjekti iz oblasti zaštite i spasavanja iz regije, a moguće da će biti scenario koji obuhvata zemljotres, evakuaciju, požare…

“Tada ćemo uručiti i brošure pod nazivom `Metodologija za izradu plana zaštite i spasavanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srpskoj sa smjernicama o postupanju u slučaju opasnosti` koje su eksperti Civilne zaštite uradili”, navodi Međed.

On je podsjetio da su u oktobru prošle godine Specijalizovane jedinice za zaštitu od radiološke, hemijske i biološke opasnosti i za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite učestvovale na združenoj vježbi “Srbija 2018” u organizaciji NATO-a, na kojoj je učestvovalo 38 zemalja i gdje su visoko ocijenjeni.

Međed navodi da su sa sportskim savezima potpisani ugovori o saradnji i da se oni u svakom trenutku mogu staviti na raspolaganje Civilnoj zaštiti Srpske.

“Pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite bili su angažovani u punom kapacitetu tokom održavanja Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/ od 9. do 16. februara, čiji su domaćini bili gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo”, istakao je Međed.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments