U subotu prenos moštiju sveštenomučenika Velimira Mijatovića

0

SOKOLAC – Uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u subotu, 8. juna, biće prenesene mošti sveštenomučenika Velimira Mijatovića iz sela Zakomo kod Rogatice u Crkvu Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Protojerej stavrofor Ilija Čupić, starješina Crkvene opštine Sokolac, rekao je Srni da je doček moštiju sveštenomučenika Velimira Mijatovića planiran u 14.00 časova u porti ovog hrama.

On je naveo da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio Velimira Mijatovića za sveštenomučenika u maju 2005. godine.

Velimir Mijatović rođen je 1901. godine na Sokocu. Po završetku Bogoslovije u Sarajevu, rukopoložen je za sveštenika 1923. godine od mitropolita Petra Zimonjića u Parohiji glasinačko-košutičkoj i Prvoj rogatičkoj, odakle su ga početkom Drugog svjetskog rata ustaše protjerale u Srbiju.

Protojerej Čupić kaže da je Mijatovića i njegovog đaka Miloša Ćosovića, po povratku u ratom opustošenu parohiju, ubila bez ikakvog povoda patrola Sandžačke partizanske brigade u martu 1945. godine u selu Zakomo kod Rogatice, gdje su ga vjerni seljani i sahranili.

Iz Crkvene opštine Sokolac, koja je organizator prenosa moštiju sveštenomučenika Velimira Mijatovića, pozivaju vjernike da prisustvuje ovom istorijskom događaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare