У суботу помен за погинуле и преминуле раднике Болнице „Коран“

0

У оквиру манифестације „Сјећање на јуни 1992. године“, у суботу, 22. јуна, биће служен помен и положени вијенци за погинуло и преминуло медицинско и немедицинско особље Војне болнице „Коран“, саопштено је из Борачке организације општине Пале.

Помен ће бити служен у 10.00 часова код измјештеног споменика на Корану у непосредној близини болнице на Палама.

Борачка организација општине Пале измјестила је спомен-плочу која се налазила у непосредној близини болнице како би спријечила потенцијалне проблеме и оштећења на претходној локацији.

Измјештање споменика подржали су град Источно Сарајево, општине Пале, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Приход од продаје своје књиге „Живот у рату, доктори у рату“ академик Мирко Шошић поклонио је за трошкове измјештања споменика, наводи се у саопштењу.

Почетком ратних дешавања, хотелски комплекс „Коран“ на Палама претворен је у болницу.

Испред ратне војне болнице на Корану налазила се спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у овој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи, српских бораца и д‌јеце.

Некадашњи министар здравља Републике Српске Драган Калинић раније је изјавио Срни да су ратно-цивилна болница „Коран“ и људи који су радили у њој, несумњиво, хероји Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он се присјетио да је тада као министар здравља Српске, али претходно и као ратни хирург у болници „Коран“, са поносом свједочио стручности, храбрости, хуманости и пожртвовању његових сарајевских колега, који су тих ратних година у потпуној оскудици медицинске опреме и лијекова учинили херојске подвиге.

Борачка организација општине Пале позива особље Војне болнице „Коран“, борце који су лијечени у овој болници, припаднике борачких категорија и све грађане да одају почаст преминулима, али и захвалност живима који су дали допринос да Војна болница „Коран“ буде један од стубова опстанка српскога народа на просторима Сарајевско-романијске регије.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare